Ha karácsony, akkor mézeskalács, hiszen nem csak az íze isteni, de olyan csodálatos illat tölti be a lakást, amely egy perc alatt melegséget és ünnepi hangulatot varázsol.
Ráadásul ezt a mézeskalácsot nem kell napokig (hetekig) pihentetni, hanem azonnal fogyasztható. Arra azonban oda kell figyelned, hogy a készítendő mennyiséget ne becsüld alá, mert a jelentős része már a tepsiből elfogy.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a szódabikarbónával, majd a hozzávalókat jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a margarint, tojást, mézet és a reszelt narancshéjat, majd összegyúrjuk.
A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk és a formákkal kiszúrjuk.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Ha a tészta kicsit vékonyabb lett, akkor a sütési időt csökkentsük 1-2 perccel. Ha picit nyersnek érezzük a tésztát, akkor se süssük tovább, mert megkeményedik.
Ebből a mennyiségből körülbelül 4 tepsi mézeskalács készül.
A kisült mézeskalácsok azonnal fogyaszthatók!
A mézeskalácsok díszítéséhez az első lépés, hogy a porcukrot és a keményítőt átszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük (nem kell kemény habbá verni), majd kanalanként hozzáadjuk a porcukros keveréket és a citromlevet. Ezután körülbelül még egy percig keverjük magas fokozaton. Ha színes mázat szeretnénk, ételfestékkel színezhetjük. Végül habzsákba, vagy egy vastagabb nylonzacskóba töltjük, aminek a végére pici lyukat vágunk.
A mézeskalácsokat tetszés szerint díszíthetjük. Ha a máz túl sűrű a díszítéshez néhány csepp vízzel hígíthatjuk.
A mézeskalács sütés tipikus adventi program, amiről a gyerekek soha nem feledkeznek meg.
Ötleteinkkel segítünk neked, hogy mivel teheted még emlékezetesebbé az adventi időszakot:
10 adventi program gyerekekkel, melyből családi hagyomány válhat
Szerző: Teszkó Szilvia