Ekcémás a gyermeked? Így segíthetsz neki!

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. A testszerte felbukkanó piros, száraz és viszkető foltok a baba bőrén a kicsi mindennapjait is megkeserítik és a szülőknek is rengeteg fejfájást okoznak. Lássuk, mit tehetünk ellene!

Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek, jellemzően azonban az első két életévben, az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában, melyek táplálék allergiával is társulhatnak. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány napjainkban egyre nő. A gyermekek és szülők számára talán a legnehezebb, hogy az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek. A gyermekkori ekcéma sajnos előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Sokszor nehéz és hosszadalmas folyamat megállapítani, hogy ételallergia, örökölt hajlam, mosószerek, a vegyszerekkel kezelt babaruhák anyaga vagy a használt fürdető a kiváltó ok. Közben a baba pedig folyamatosan sír és szenved.

Első lépés, irány az orvos!

A bőrgyógyász többnyire már az első vizsgálat során felismeri a jellegzetes tüneteket, melyek alapján megszületik a diagnózis: ekcéma. A panaszok fellángolásakor jelentkező nagyfokú viszketés csillapításában, majd a tünetek javulását követően a kis beteg kezelésében inkább a testápolás kap kiemelt szerepet. A babák érzékeny bőre gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hipoallergén kozmetikumok segítségével gondoskodhatunk. Kerüljünk minden olyan terméket, amely illatanyagot és színezéket tartalmazhat. A kicsi ruháit, ágyneműit, illetve minden olyan textíliát, amely a bőrével közvetlenül érintkezhet mossuk természetes mosószerekkel. Erre eredményes és praktikus megoldást jelent a Herbow Mosódiós Labda, melynek használatával teljesen vegyszermentesen lehetnek higiénikusan tiszták a babaholmik. Öblítőből a szenzitív, vagy bababarát változatot válasszuk, de az is jó megoldás, ha tiszta vízzel öblítjük át alaposan a ruhácskáit.

Az allergiás hajlam öröklődik. Az ekcéma kialakulásának esélye nagyobb, ha a szülők egyike (30%) vagy mindketten (60-80%) szintén allergiásak. Jó hír azonban, hogy a csecsemőkori ekcémát a gyerekek a legtöbb esetben kisiskolás korukra kinövik. Több kutatás is igazolta, hogy az anya várandósság alatti diétájával nem csökkenthető a gyermeknél az ekcéma kockázata, a megelőzésben azonban fontos szerepet játszhatnak a terhesség alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott béta-karotin, citrusfélék és zöldségek. A szoptatás az ekcéma megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Anyatej hiányában az allergiára hajlamos csecsemőknek hipoallergén (HA) tápszert adhatunk. Ekcémás gyermekeknél a hozzátáplálás megkezdésénél az allergizáló ételek –tehéntej, tojás, olajos magvak- bevezetését javasolt az 1 éves kor utáni időszakra halasztani.

Tippek és tanácsok az érzékeny bababőr ápolásához

A babák környezete legyen mindig tiszta, de ne steril. A fertőtlenítőszerek állandó használata nemcsak felesleges, de akár káros is lehet. A különböző kórokozókkal való találkozás ugyanis edzi az immunrendszert. A fertőtlenítőszerek használata csak kivételes esetekben (például járványok idején és fertőző betegségeknél) tanácsos.

Csökkentsd a bőr szárazságát!

A száraz, ekcémás bőr esetében nagyon fontos a folyamatos hidratálás. A babát langyos vízben fürdesd, mert a túl meleg víz száríthatja a bőrét. Rövid ideig érje víz a bőrét, jobb megoldás a tusolás. Ha pedig levegőre mentek, alaposan kend be a bőrét tápláló, zsíros állagú krémmel, ami védi a környezeti hatásokkal szemben. Válassz kemikáliáktól mentes, tápláló krémet, mert a hagyományos kozmetikumok veszélyes kőolajszármazékokat, illatanyagokat és színezékeket tartalmazhatnak.

Kerüld a túl meleg környezetet!

A túlfűtött szoba, a több réteg ruha és a verejtékezés fokozhatja a kicsi ekcémás panaszait, ezért figyelj, hogy soha ne legyen melege. A pelenkáját cseréld minél gyakrabban, hogy szárazon lehessen.

Válassz tiszta pamut ruhákat!

Kerüld a szintetikus összetevőket tartalmazó ruhákat, melyek nem egészségesek a baba számára. Rengeteg vegyszert és egészségre káros összetevőt is tartalmazhatnak. Ezért inkább a biztonságos és egészséges allergénektől mentes bio-pamut ruhákat ajánljuk.

Válts vegyszermentes mosószerre!

A kicsi ruháinak, ágyneműinek mosásához használt mosószert ajánlott természetes, környezetbarát mosószerre váltani. Jó megoldás erre a mosódió. Az illatos öblítők helyett pedig válassz kifejezetten bababarát verziókat!

Ha az ekcémának akár csak a gyanúja felmerül, cselekedj gyorsan, hiszen az ekcéma igencsak megkeserítheti a kisgyermek életét. Ha pedig nem ekcémával van dolgotok, az érzékeny bababőr ápolása és a vegyszermentes mosószer használata akkor is nagyon fontos!

 

 

(Visited 180 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől