Együttlét terhesség alatt: minden, amit tudni szeretnél róla!

A várandós kismamák is kívánják a szexet, de sokakban azért van némi aggodalom. És mi a helyzet akkor, ha veszélyeztetett terhességgel állunk szemben? Valóban kárt tud okozni a babának?

Mi baj lehet?

Rengeteg tévhit, és furcsa elképzelés kering a köztudatban arról, miért is tiltott dolog a szex a terhesség alatt. Sokan attól félnek, hogy az együttlét kárt tesz a babában, mások pedig a vérbőség miatt aggódnak. Olyanok is akadnak, akik a baba lelki fejlődését érzik veszélyben, ha várandósan együtt vannak a párjukkal. Nos, csak hogy a legelején tisztázzuk: amíg az orvos mást nem mond, a szex semmilyen problémát nem jelent a babára nézve. Sem a testi, sem pedig a lelki fejlődését nem befolyásolja a folyamat, semmilyen formában.

A babát védi a magzatvíz, a magzatburok, és a zárt méhszáj, a szex számára egy ringatózás a vízben. A lelki fejlődése szempontjából pedig elmondható: ha az édesanyjának örömöt jelent, boldogságot okoz az együttlét, az a baba számára is csak pozitív lehet.

Veszélyeztetett terhesség esetén

A várandósságok nem egyformák, és sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a terhesség veszélyeztetetté válik. Ennek több oka lehet, a betegségektől a méhlepény helyzetén keresztül egészen a mesterséges megtermékenyítésig. A lényeg, hogy ezekben a várandósságokban fokozottan kell vigyázni a baba és az anya egészségére. A szex ilyen esetekben sem mindenképpen tiltott, de erről azért érdemes beszélni a szakorvossal.
Mivel ilyen esetekben speciális figyelmet kell fordítani a terhességre, így az együttlétek is problémásak lehetnek. Sokszor azonban szerencsére a szexmentes időszakok csak átmenetiek. Ahogyan vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból másra és másra van szüksége a szervezetnek a különböző trimeszterekben, úgy a tevékenységek, amiket megtehetünk, ugyanígy változhatnak.

Mire ügyeljen a terhes nő a szex alatt?

A veszélyeztetett terhesség esetében az egyetlen, amit a kismama tehet, hogy fokozottan ügyel magára.
Ezt megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással és nyugalommal teheti meg. A szakértők jelentős része ezen kívül várandós vitamin szedését is javasolja, mely, ha megfelelő tagolású, és szerves kötésű anyagokat tartalmaz, jól támogathatja a szervezetet.
Emellett azok a készítmények, melyek cinket és rezet is tartalmaznak, a fertőzések ellen is hatásos segítséget jelenthetnek.

Ha az orvos nem tiltja az együttlétet, az édesanya mégis aggodalommal tekint rá, érdemes kellő óvatossággal, esetleg új pozíciók kipróbálásával belevágni. Az újdonsült kismamák általában hamar rájönnek, hogy nincs mitől félni és egyre felszabadultabban élik meg az együttléteket a terhesség alatt.

Szerző: Dr. Kiss Rita

(Visited 1 364 times, 2 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által