Egészségesen a babáért – táplálkozás

Várandósként számodra is az a legfontosabb kérdés, hogy mit tehetsz kisbabád (és önmagad) egészsége érdekében, ill. melyek azok a dolgok, szokások, melyekről le kell mondanod magzatod megfelelő fejlődéséért? Ne aggódj! Nem igaz, hogy minden pillanatban veszély fenyegeti kisbabádat, nem kell gyökerestül változtatnod mindennapjaidon, de egy kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetsz magadért és a csöppségért!

Az egészséges életmód több komponensből áll, mint ahogy a neve is sugallja, egy komplex életstílusra utal, nem holmi időszakos fellángolásra. Várandós anyukaként különösen figyelj oda az olyan életmódbeli összetevőkre, mint az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitaminfogyasztás, a rendszeres mozgás, vagy a káros szokások mielőbbi megszüntetése (úgy mint a dohányzás és alkoholfogyasztás).

Táplálkozás, vitaminok

Mivel magzatod csak a méhlepényen keresztül tud táplálékhoz jutni, ezért rendkívül fontos, hogy étrended mennyiségben és minőségben is megfeleljen a megváltozott követelményeknek! Lényeges, hogynaponta jutass szervezetedbe zöldséget, gyümölcsöt, fehérjéket, szénhidrátot, kevés zsírt és megfelelő mennyiségű folyadékot!

A létfontosságú vitaminok közül a következők kiemelten fontosak a várandós időszakban:

A-VITAMIN – többek között a baba hámsejtjeinek, retinájának és idegrendszerének kialakulását segíti. Tartalmazza pl. a halolaj, a tojássárgája, a belsőségek, a tej és tejtermékek, a legtöbb gyümölcs, főleg a banán, a körte és különösen a friss barack. Zöldségfélék közül a paradicsom, a spenót, a fehér- és sárgarépa, a cékla és a kelbimbó a legjobb forrás.

B-VITAMINOK – fontos szerepük van a sejtosztódásban, az új sejtek kialakulásában, valamint a központi idegrendszer és a bőr fejlődésében. Tartalmazzák pl. a hüvelyesek, a gabonafélék, a hántolatlan rizs, a tojás, az élesztő, a belsőségek, a halak, a dió és a tejtermékek.

C-VITAMIN – antioxidáns hatású és az új szövetek kialakulásában, azok stabilitásában játszik fontos szerepet. Tartalmazzák pl. a friss gyümölcsök, különösen a narancs, a citrom, a grapefruit, a dinnye és a feketeribizli. Zöldségek közül a sárgarépa, a fejes saláta, a retek, a káposzta és a brokkoli.

D-VITAMIN – létfontosságú a kalcium felszívódásához és a baba csontjainak, fogainak fejlődéséhez, valamint immunológiai folyamatokban is jelentős a szerepe. Tartalmazzák pl. a halak, a tojás, a sajt, a vaj és a tej.

E-VITAMIN – szintén antioxidáns hatású vitamin, melynek a sejthártya kialakulásában és a szív-érrendszer fejlődésében is szerepe van. Tartalmazzák pl. a csírázó magvak, a növényi olajok, a tojás, mandula, mogyoró, a tejtermékek és a búza.

FOLSAV – különösen a fogamzást követő néhány hétben van nagy szerepe, ekkor jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kockázatát a születendő gyermeknél. Már a fogamzás előtt figyelj rá, hogy megfelelő legyen a folsav beviteled, amennyiben ezt a táplálékból nem tudod fedezni, érdemes tabletta formájában pótolni a megfelelő mennyiséget. Tartalmazzák pl. a sötétzöld zöldségek levelei (különösen a spenót), az élesztő, gyümölcsök és a belsőségek.

Ásványi anyagok közül az alábbiakat szükséges bevinni szervezetedbe:

KALCIUM – a magzat növekedése szempontjából az egyik legfontosabb elem, elengedhetetlen a csontképződéshez, de szerepet játszik az izmok működésében és egyes enzimek, hormonok funkciójában is. Tartalmazzák pl. a szójatermékek, a tej és tejtermékek, a halak, a tojás, a dió, a spenót és a brokkoli.

VAS – hiánya vérszegénységet okoz, így fontos szerepe van az oxigénszállításban. Tartalmazza valamennyi húsféleség, belsőségek, a hal, továbbá a hüvelyesek, a gabonapelyhek, a tök, a dió és a zöld leveles növények.

NYOMELEMEK – belőlük már igen kis mennyiség is elegendő, hogy fedezzük a napi szükségletünket. Réz, cink, jód, mangán, szelén stb. szükséges a vérsejtek képződéséhez, a különböző életfunkciókhoz és a magzat növekedéséhez. Tartalmazzák pl. a húsok, a halak, a hüvelyesek, a diófélék, a tökmag, a teljes kiőrlésű kenyér és a tejtermékek.

Természetesen, a vitaminok várandós nők számára kifejlesztett multivitamin-készítmények formájában is elérhetők, azonban a megfelelő arányú vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében mindig konzultálj orvosoddal, az ő beleegyezése nélkül ne kezdj el semmit szedni!

A legvalószínűbb, hogy nem is kell nagy változtatásokat tenned annak érdekében, hogy Te és a babád fittek és egészségesek maradjatok a várandósság időszakában. Nem kell mérlegen méricskélned az ételeket, nem kell szigorú étrendet követned, egyszerűen csak étkezz változatosan és próbálj meg minél több friss és tápanyagban gazdag élelmiszert választani. Így nem csak egészséges, de jókedvű és kiegyensúlyozott is leszel!

(Visited 44 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől