Biztonságos autózás – Ezekre figyelj, ha gyerekkel utazol!

Az autós utazás a legkényelmesebb a kisgyermekes szülők számára, hiszen akkor állnak meg, amikor akarnak, a csomagok mennyiségének pedig csak az autó mérete szab határt. Szerencsére az autós biztonság is rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, – gondoljunk csak az isofixes ülésekre – de a legdrágább, legfejlettebb eszköznek is csak akkor van értelme, ha megfelelően használjuk őket.

5+1 dolog, amire mindenképpen figyelj oda, ha gyermekkel utazol:

1. Gyerekülés mindig kell!
Ha nem mentek messzire, az még nem jelenti azt, hogy nem történhet baj! Balesetek, koccanások kisebb sebesség mellett is előfordulhatnak, vagy gondolj csak egy-egy erősebb fékezésre. Egy gyermek izomzata még nem képes védekezni a hirtelen fizikai behatásokkal szemben, akár egy fékezés is okozhat rándulást, vagy olyan szintű ütést/esést, amely komoly következményekkel is járhat.

2. A babahordozót előírás szerint kösd be!
A babahordozót nem menetirányban kell bekötni és a beszerelése néha nem is olyan könnyű feladat. 1964-ben tesztelték az első gyerekülés prototípust, melyet az űrhajósok ülése ihletett. Azért néz hátrafelé, hogy ütközéskor eloszlassa az erőket. Elsőre furcsa lehet, ezért be kell gyakorolni, hol kell átvezetni az övet, hogy biztonságos legyen és a babát se nyomja sehol. Minden babahordozóhoz van leírás a megfelelő rögzítéshez, sőt általában magán a hordozón is van útmutató. Ne keress alternatív megoldásokat, mert a rosszul rögzített hordozó tragikus következményekkel járhat.

3. A gyerekülés rögzítését rendszeresen ellenőrizd!
Fix üléseknél az, hogy egyszer beraktad a gyerekülést és áthúztad rajta az övet, vagy rögzítetted az isofix csatlakozót, nem jelenti, hogy örökre úgy is marad. Előfordulhat, hogy véletlenül kioldódik az ülést fogó biztonsági öv csatja, vagy kiszeditek/arrébb toljátok a gyerekülést, hogy megkeressetek mögötte valamit, aztán elfelejtitek visszarögzíteni. Éppen ezért minden utazás előtt érdemes ellenőrizni az ülést, ami igazából csak pár másodpercet vesz igénybe.

4. Nőjön a gyerekkel együtt!
Ha gyermeked kinőtte a babahordozót, vagy a gyermekülést, a biztonsága érdekében idejében át kell váltanod a neki megfelelő méretre. Ha gyermeked egy fél fejjel magasabb, mint a beállított fejtámla, akkor ütközésnél az ülés nem képes a megfelelő helyen tompítani az ütést/rázkódást. Ha az ülés hát- és fejtámlája állítható, akkor pedig időről időre ellenőrizd, hogy a megfelelő magasság van-e beállítva számára. Erre vonatkozólag a gyártó is ad utasításokat, illetve a biztonsági öv helyzete is figyelemfelhívó lehet. A gyermekülésen átívelő öv akkor áll helyesen, ha a gyermek vállának közepén fekszik. Ha rosszul van beállítva, akkor lehet, hogy a nyakát dörzsöli, vagy esetleg túl alacsonyan fut. Egyik esetben sem képes tökéletesen betölteni a funkcióját.

5. Tanítsd meg neki, hogy a biztonsági öv nem játék!
A biztonsági öv több mint 60 évvel ezelőtti bevezetése óta egymilliónál is több életet mentett meg. Minden típusú balesetben védelmet nyújt méretre, nemre és testalkatra való tekintet nélkül. A kibújok, bebújok, megrántom, meghúzom, megtekerem, kikapcsolom szóba se jöhet a biztonsági öv esetében. Ahogyan az sem, hogy lazábbra hagyjuk a kelleténél, hogy “ne szorítson”. Némelyik gyereknél ez nagyobb odafigyelést igényel, de mindenképpen rá kell szánni az időt, hogy megtanulja a helyes övhasználatot a gyerekülés és később a biztonsági öv esetében.

+1. Soha ne hagyd nyáron a gyermekedet az autóban!
Ez az egyik legfontosabb tényező, amelyre oda kell figyelni az autós utazások során. Nyáron pár perc alatt is képes úgy felforrósodni az autó, hogy az végzetes következményekkel járhat, különösen kicsi babákra nézve, akiknek a hőháztartása még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké. A “nem akarom felébreszteni, még most aludt el”, “csak beugrom a boltba egy percre”, vagy a “félig le van húzva az ablak” nem opció.

A legtöbb gyerek szereti az autós utazásokat, lehet mesét hallgatni, énekelni, játszani út közben és csak a szülőkön múlik, hány játszótérnél hajlandóak megállni. Az utazás viszont csak akkor lesz élmény, ha nyugodt szívvel, biztonságban indulunk neki.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 602 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől