Aranyér a várandósság alatt

A várandósság csodás élményéhez sajnos a 9 hónap alatt olykor nehézségek is társulhatnak. Eleinte a reggeli rosszullétek kínozhatják a kismamát, később vizesedés és aranyér is megjelenhet.

Mi lehet az oka és megoldása az aranyér problémáknak?

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő ún. vénás tágulat, mely kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyenek az érfal rugalmatlansága, gyengesége, ill. a keringő vér pangása. Ez azt jelenti, hogy egy adott érszakaszban, mely nem elég rugalmas és erős, feltorlódik a véráramlás, azaz nehezebben áramlik keresztül a vér, és ennek hatására az érintett érszakasz kitágul, megnagyobbodik, fájdalmassá válik, olykor a végbélnyíláson át még ki is fordul. Az aranyér igen gyakori probléma, az élete során csaknem minden második ember találkozik ezzel a jelenséggel.

Mi történik a terhesség alatt?

Terhesség esetén a kismedencében lévő nagyméretű méh összenyomhatja a medencéből, valamint az alsó végtagokból jövő ereket, és az így kialakuló keringési nehezítettség értágulatban nyilvánulhat meg. Ilyen kialakulhat visszér formájában a lábon, lehet akár a nagyajkakon, de megjelenhet aranyér formájában is. A kismamáknál tehát gyakrabban kialakulhat ez a betegség, sőt ha valakinek soha nem volt korábban aranyere, a terhesség következtében mégis előfordulhat.

Él egy olyan közhiedelem, miszerint a terhesség alatt valaki vagy bevizesedik, vagy aranyere lesz. Ez így természetesen nem igaz! Fontos elkülönítenünk a két jelenséget egymástól. Valóban közös mindkettő kialakulásában, hogy a folyamatosan növekvő méh egyre fokozódó nyomást fejt ki a kismedencei szervekre, erekre – nyirokerekre, vénákra –, ezáltal a vér visszaáramlása nehezítetté válik. Azonban, míg aranyér esetén a vénás erek tágulnak ki és nagyobbodnak meg, a vizesedésért a szövetekben felgyülemlő vízmennyiség a felelős. Az ödéma kialakulása esetén tehát nem az erekben, hanem a kötőszöveti térben jelenik meg többletfolyadék, melynek igen összetett okai vannak és legjellemzőbben a terhesség utolsó hónapjaiban jelentkezik. Itt kell még megemlíteni, hogy létezik egy speciális kórkép – a terhességi toxémia –, melynek egyik jellemző tünete a magas vérnyomás, de emellett kialakulhat az egész testet érintő vizesedés is.

Mire számíthatunk szülés alatt?

A természetes úton való szülés során a kitolási szakaszban nagy nyomás nehezedik a végbél területére is, így valószínűsíthető, hogy a terhesség alatt már megjelenő aranyér a szülés folyamán még markánsabbá válhat. Azonban a szülési fájdalmak ettől nem lesznek még erősebbek vagy akár elviselhetetlenebbek. A szülést követően pedig sikeresen javítható az állapot kúpokkal, kenőccsel. Az aranyér megléte tehát nem befolyásolja a természetes úton való szülést, nem okoz akadályt, nem lehet elvérezni benne. Tehát az is nyugodtan szülhet természetes úton, akinek van aranyere!

Ha a terhesség alatt nem jött elő az aranyér, a szülés alatt megjelenhet?

Az aranyér szülés alatti előbukkanását a kismedencei vénás pangás mellett alapvetően a szülés alatti nagy hasűri nyomás, tehát maga az erőlködés válthatja ki. Természetesen, ugyanez a mechanizmus működik a székrekedés során előforduló erőltetett székelésnél, tehát az erős préselés hatására az aranyér kifordulhat.

Megelőzés és kezelés

A terhesség alatt megjelenő aranyér sajnos nem előzhető meg, mivel részben alkati tényezők befolyásolják a kialakulását. Emiatt nem is lehet rá igazán felkészülni. Általánosságban elmondható ugyan, hogy a rostdús étrend, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a rendszeres mozgás sokat javíthat a megelőzésben, azonban a terhesség ebből a szempontból egy különleges állapot.

A kezelést illetően lokálisan alkalmazott, erre alkalmas kenőcs vagy kúp használatos, illetve ajánlható. Sok esetben a szülés után az aranyér magától visszahúzódik. Azonban ha a szülést követően továbbra is fennáll a probléma, mely nem múló, kínzó tünetekkel jár, akkor műtétes megoldások is szóba jöhetnek. Ebben az esetben javasolt proktológus szakorvos véleményét kikérni. A műtéti megoldást azokban az esetekben javasoljuk, ha az aranyér valóban nagyon sok panaszt okoz, gyakran vérzik, igen fájdalmas, nagyon nagyméretű, és gátolja az anyukát a mindennapi életvitelében. Az esetek többségében nem lehet biztonsággal kijelenteni, hogy az aranyér soha nem újul ki, javasolt tehát időszakosan proktológiai kontrollra járni.

Fel lehet készülni!

Ha valakinél már korábbi szülése során jelentkezett aranyér probléma, akkor valószínűsíthető, hogy az újabb szülésnél ez ismét előfordulhat. Érdemes a szülőnőnek eleve magával hoznia az aranyér kezelésére használatos gyógyszerkészítményeket, hogy a szülést követően mihamarabb el lehessen kezdeni a kezelést.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől