A vashiány és a B-vitaminok

Fáradtság, levertség, sápadt bőr és étvágytalanság – ezek a vashiány legjellemzőbb tünetei, melyet a legtöbb nő már biztosan megtapasztalt valamikor élete során. Ráadásul ezeket a tüneteket nem kizárólag a vashiány okozhatja, hanem lehet szó akár vashiányos vérszegénységről, vagy a B12 és B9 (folsav) vitaminok hiányáról is. Cikkünk részletesen bemutatja, mit tehetsz, ha azt gyanítod, vashiányod van.

Vashiány és vérszegénység

A vashiány sokkal gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. A menstruáció idején a nők egy része nagyobb mennyiségű vért is veszíthet, nekik fokozott figyelmet kell fordítaniuk a vas pótlására. A vérzéssel együtt járó krónikus betegségek, mint az aranyér, vagy a nyombélfekély szintén vashiány kialakulásához vezethet.

A vashiány azért okoz vérszegénységet, mert az elégtelen mennyiségű vas vérképzési zavarokat generálhat. A vashiányos vérszegénység csecsemőknél és kisgyermekeknél olyan mértékű is lehet, hogy akár fejlődési zavarokat is okozhat. Felnőtteknél az általános gyengeség és fáradtság mellett szívproblémák léphetnek fel, várandósoknál pedig akár koraszülést is előidézhet.

A fáradékonyság, gyengeség és aluszékonyság mellett a vashiány okozhat koncentrálási nehézségeket és memória romlást, valamint erős hajhullással és a körmök gyengeségével is együtt járhat.

A vérszegénység kiváltó oka azonban a B9 és B12 vitaminok hiánya is lehet, így a pontos diagnózishoz minden esetben vérvételre van szükség.

Mi okozza a vashiányt?

Vashiányt nem csak a vasban szegény táplálkozás okozhat, de olyan gyógyszerek fogyasztása is, melyek gátolják a vas felszívódását a szervezetben. Ilyenek lehetnek a kalcium pótlásra szánt készítmények, vagy a túlzott savtermelődésre szedett gyógyszerek. A hosszabb ideig fennálló hasmenéses állapot szintén vashiányhoz vezethet.

Hogyan pótoljam a hiányzó vasat?

A vaspótlás nem nehéz, viszont időigényes feladat, mivel vasraktáraink feltöltése több hónapot is igénybe vehet. Az étrend megváltoztatása elsődleges fontosságú, emellett természetesen az orvos által felírt készítmények szedését sem szabad elhanyagolni. Vasban gazdag élelmiszerek a vörös húsok, a máj, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a diófélék, a cékla, a gránátalma és a szárított gyümölcsök.

A vas felszívódását tovább segíthetjük, ha mellé elegendő C-vitamint és B12-vitamint fogyasztunk. Kiváló B12 vitamin források a halak, a húsok, a tojás és a tejtermékek.

A folsav és a B12 vitamin hiánya

A folsav, vagyis a B9 vitamin aktívan részt vesz a vérképzésben, a B12-vitamin feladata pedig a vörösvértestek épségének megőrzése, valamint a B12 vitamin hozzájárul a vérlemezkék képzéséhez is. Ha szervezetünkben B-vitamin hiány lép fel, akkor hasonló tüneteket tapasztalhatunk, mint vashiány esetén.  Ilyen a fáradtság, kimerültség, memória problémák és a csökkent terhelhetőség.

Amennyiben a vérvizsgálat kimutatta, hogy tüneteinket a B vitamin hiánya okozza, orvos állapítja meg a szükséges pótlandó mennyiséget. Ami biztos, hogy egy átlagos felnőtt napi B-vitamin szükségletének fenntartásához 400 μg B9-vitamint és 2,4 μg B12-vitamint kell bevinni a szervezetbe. Ha ez természetes úton nem fedezhető, akkor vitamin készítmények formájában kell megoldani a pótlást.

A nők gyakran a napi teendők számlájára írják a fáradtságot, kimerültséget, memóriazavarokat és a rossz közérzetet. Ha azonban hosszabb ideig fennáll ez az állapot, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a vaspótlás és a B-vitaminok pótlása viszonylag egyszerű és egyben gyors javulást, jobb közérzetet okoz.

Szerző: Bio Egészség

https://b-vitamin.hu/vashiany

 

(Visited 172 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől