A várandósság egy igazi érzelmi hullámvasút

Lehet, hogy a várandósság hírét kitörő örömmel fogadod, a következő percben pedig már elönt az aggodalom. Az érzelmi hullámzást nem csak a számodra ismeretlen helyzet és a bizonytalansági tényezők okozzák, de a hormonok is. Amint kiderült, hogy babát vársz, már fel is ültél az érzelmi hullámvasútra.

Nem jön a kitörő öröm? Ez is teljesen normális

Meglehet, hogy körülötted mindenki azt hangoztatja, hogy a várandósság a világ legcsodálatosabb dolga, és egy nő életének legfontosabb időszaka, Neked viszont ez még nem olyan egyértelmű… Ne keseredj el, nem vagy ezzel egyedül!

A gyakori hangulatingadozás, a bizonytalanság érzése a várandósság természetes velejárója, hiszen a hormonszint-emelkedés, illetve a mindennapjaidba beköszöntő fizikai változások érzelmileg is igénybe veszik szervezetedet.

Egyszer fent, másszor lent

A várandósság első trimeszterében kérdések halmaza fogalmazódik meg benned. Hozzá kell szoknod a gondolathoz, hogy ezentúl minden megváltozik, mások lesznek életed prioritásai, s talán a vágyott karriert sem fogod a közeljövőben elérni, viszont egy annál örömtelibb csoda köszönt be az életedbe. A lelki ingadozást fizikai tünetek – émelygéssel, hányással járó rosszullétek – is kísérhetik.

A második trimeszter a legélvezhetőbb periódus: az érzelmi labilitás helyett a testi változások lesznek hangsúlyosabbak, pocakod mérete egyre számottevőbb, már a magzat mozgását is érzed. Ahogy közeledsz a várandósság végéhez, fokozatosan készülsz fel lelkileg és életmódodban az anyaságra, miközben tested is hozzászokik és szükségszerűen látja el magzatodat annak fejlődése érdekében.

A várandósság harmadik szakasza már a szülésre, az anyaság konkrétumaira irányítja a figyelmedet. Újra megjelennek a testi kényelmetlenségek, és az érzelmileg felfokozott állapot – bár ez már eltér az első trimeszterben tapasztalható jegyektől: egyre közelebbi a pillanat, amikor Te és kisbabád végre találkozhattok!

Félelem és szorongás

Az új élethelyzettől, ismeretlentől való félelem és az időnként jelentkező esetleges szorongás tehát természetes velejárója a várandósságnak. Előfordulhat azonban, hogy nem tervezted a babát, vagy nem érzed magad kellően felkészültnek a gyermekvállaláshoz. Túlságosan fiatalnak vagy idősnek tartod magad a feladathoz, esetleg egyéb személyes jellegű vagy életkörülményekből adódó problémák terhelnek.

Ha nem is lettél felhőtlenül boldog, miután megpillantottad a pozitív eredményt mutató tesztet, hidd el, ez meg fog változni. Amikor megérzed a kicsi mozgását, amikor babaruhákat vásárolsz neki és amikor megpillantod, a pozitív érzelmek kerülnek túlsúlyba. Ezekben a pillanatokban elfeledkezhetsz a nehézségekről, vagy az aggodalmat okozó dolgokról.

Ahogy telnek a hetek, hasad növekedése miatt fáradtabb és ingerlékenyebb lehetsz. Jóval nagyobb mértékben lehet szükséged családod és barátaid megértésére, szeretetére. Ne csodálkozz, ha eluralkodik rajtad az ún. „fészekrakási ösztön” − újra és újra kitakarítod a lakást, mindent ellenőrzöl a babaszobában.

Gyakrabban igényled a találkozást a várandósgondozást végző orvossal és/vagy szülésznővel is. Ez lényeges is, hiszen a bizalmi légkör folyamatosan alakul ki, s ez alapja annak, hogy elűzd félelmeidet és bizalommal, örömmel várd a szülést. Ha bármilyen kérdés merül fel benned, azt őszintén és bizalommal beszéld át orvosoddal, szülésznőddel, védőnőddel.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a védőnő, szülésznő és szülészorvos pontosan mikor és miben segít neked, milyen vizsgálatokat rendel stb., olvasd el cikkünket:

https://edeskisbabam.hu/terhesgondozas-ki-az-aki-segit-neked-a-varandossag-ideje-alatt/

Mikor végre elérkezik a várva várt pillanat és megszületik a kisbabád, biztos, hogy az öröm és a megkönnyebbülés érzése minden mást száműz a gondolataidból.

(Visited 119 times, 3 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől