A sikeres szoptatás alapjai

A sikeres szoptatás képe sokaknál már rögtön a várandósság elején megjelenik a kismama fejében.  Hiszen mi sem természetesebb, mint hogy az a test, amely 9 hónapig vigyázott a babára, ellátta a fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal, a megszületése után is gondoskodik róla.

A szoptatás egy biológiai norma, mely sokkal több pusztán etetésnél. Egy olyan kötelék anya és gyermeke között, mely megmagyarázhatatlan. Ha kell, fájdalmat csillapít, ha kell, altat, jóllakat. Messze túlmutat mindazon, amit el tudunk képzelni. A normalitás mellett az anyaság és a szoptatás egy tanult viselkedésforma, és egy anya legjobb „tanára” a saját csecsemője.  A jelenlegi WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlás azt mondja, hogy a megszületéstől kezdve kizárólagosan és igény szerint érdemes szoptatni a kisbabát fél éves korig és a megfelelő hozzátáplálás mellett 2 éves korig vagy azon túl, amennyiben az kedvező az édesanyának és a babának is.

Az átlagos szoptatási idő világviszonylatban 30 hónap!

A WHO mellett a szoptatással foglalkozó tudományok és szakemberek is az igény szerintiséget preferálják. Mit jelent ez a gyakorlatban? A szoptatások ideje és időtartama igazodik a kisbabánk szükségleteihez. Tehát, amikor jelez a baba, mellre kerülhet függetlenül attól, hogy mikor volt utoljára mellen. A kizárólagosság általában kevésbé tud megvalósulni, vagy idejekorán elvész. Sajnos. Ugyanis előfordul, hogy megszületés után hamar kap a baba cumit, cumisüveget, indokolatlanul pótlást. A siker érdekében már a szülőszobán van pár fontos momentum, ami ha megvalósul, akkor nagyban megkönnyíti a babával való kapcsolatteremtést, könnyebbé teszi az első próbálkozásokat és elősegíti a bőséges tejtermelődést.

Mire figyelj már a kórházban?

  • Megszületés után azonnal kerülj bőrkontaktusba kisbabáddal és maradjatok is így legalább 2 órán keresztül. (fürdetés és súlymérés nem létszükséglet a kisbabád számára, várhat.)
  • Amennyiben valami miatt nem lehetséges ez (pl. a baba állapota, koraszülöttség, egyéb rendellenességek stb.), akkor haladéktalanul kezdődjön meg a mellnek a fejése, óvatosan, kézi technikával.
  • Rooming-in elhelyezéshez ragaszkodás, vagyis olyan szobában legyetek, ahol 0-24 órában Veled van a kisbabád.
  • Ha bizonytalan vagy a babád technikájával vagy a szoptatási pózzal, akkor kérj bátran segítséget!
  • A legjobb tejserkentő a baba, már a kezdet kezdetén szoptasd olyan gyakorisággal, ahogy a babád igényli.
  • Amennyiben nyomós orvosi tény nem támasztja alá, kerüljétek a cukros víz, tápszer, szacharóz oldat stb. használatát.
  • Legyél annyit bőrkontaktusban a kisbabáddal, amennyi csak jól esik.
  • Kerüljétek a bimbóvédő, játszó cumi, cumisüveg használatát.
  • Annyit és azt egyél, igyál, ami jól esik.

Tudtad, hogy a bőséges tejtermelés megindulása a placenta (méhlepény) megszületése után 30-40 órával kezdődik, tehát nem azonnal? Élettanilag ez a rendje a tejtermelődésnek, ez a normális. Ezt a folyamatot késleltetheti a gyógyszerek adása, a szülés módja, az indokolatlan beavatkozások, az anya-baba diád megbontása és ezt a felsorolást még hosszan lehetne folytatni.

A várandósság 16. hetétől már a mellünkben termelődik a kolosztrum, vagyis az előtej, ami az első napokban ideális táplálék a kisbabádnak. És elegendő is a tejbelövellésig. Mennyisége mellenként 5-7 ml, a babád cseresznye nagyságú gyomrába már 2-3 korty is bőven fedezi az abban a pillanatban szükséges igényt.

Az „átmeneti tej” a szülést követő kb. 50-60 órával észlelhető. Ne aggódj, minden életkorban ott van a melledben ez a csoda nedű, mely összetételében alkalmazkodik kisbabád igényeihez.

Tejserkentés céljából nincs szükségetek másra, mint egymásra. A legjobb tejserkentő a baba. Az első napok türelmes gyakorlása során eljutunk arra a pontra, ahol megtaláljuk a számunkra legkényelmesebb pozíciót. Már elkezded felfedezni a babádat és ez a nyugalmi fázis elősegíti a kereslet-kínálat finomhangolását is a kitartó gyakorlás mellett.

Innen már könnyű az út egy egészségesebb élet és egy egészséges társadalom felnevelkedéséhez! Több okból is megéri 😉

Szerző: Varga-Szabó Barbara

Csecsemő- és gyermekápoló

Szoptatást segítő szakember

Gyermekágyas segítő

https://forlifemedical.hu/

(Visited 163 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől