A mindennapos baba relax – Fürdetés

A babafürdetés élvezetes időszaka a napnak. Kiváló lehetőség a gyermek lenyugtatására és az alvás előkészítésére. Fürdethetjük újszülött gyermekünket babakádban, ahol könnyebben tudjuk kézben tartani, esetleg nagy fürdőkádban (csúszásgátló használatával, mely megakadályozza a balesetveszélyt), vagy akár fürdető vödörben (ha még nem hallottál róla, érdemes rákeresni). A legfontosabb, hogy kisbabánkat SOHA ne hagyjuk egyedül fürdés közben!

Első lépések

Vízhőmérséklet

Az első hetekben elegendő néhány ujjnyi meleg víz, amely még nem lepi el (szabadon hagyja) a baba köldökcsonkját – az ideális vízhőmérséklet 36-37˚C. Kezünkkel keverjük össze a fürdővizet, hogy a hőmérséklete egyenletes legyen mindenhol. A hőmérsékletet csuklónk belső felével vagy a könyökhajlattal is ellenőrizhetjük, de ha biztosra akarunk menni, sokat segít egy vízhőmérő, ami később babajátékként is funkcionál.

Hogyan tartsam?

Egyik kezünkkel az újszülött hátát, fejét és nyakát folyamatosan támasztva tegyük be óvatosan a vízbe, ebben a biztonságos pózban megtartva őt. Másik kezünk így szabad marad a fürdetéshez. A fürdetővödör előnye, hogy a babát finoman beleeresztve a vízbe a vödör kialakításának köszönhetően félig ülő, félig fekvő pozícióba kerül, amelyben nem kell tartani. Szintén nagy segítséget jelentenek a különböző fürdető ülőkék, vagy fürdető hálók, melyek biztonsággal tartják a babát fürdetés közben.

Alkalomadtán együtt is beülhetünk a kádba a picivel, ölelgethetjük, úsztathatjuk a nagy vízben. A testközelség és a bőrkontaktus nyugtató hatással van a babákra.

Mindent sorjában

A fürdetést a baba érzékeny arcánál kezdjük, majd a nyak redőivel és a fül mögötti területtel folytassuk!

Ezután a karok következnek, majd a mellkas, a has és a lábak.

A pelenka környéki területeket hagyjuk a végére. Kislányoknál a nagyajkakat elölről hátrafelé tisztítsuk, a kisfiúknál pedig gyengéden mossuk le a hímvesszőt és környékét. A végbél tájéka mindig utoljára maradjon.

Használjunk a babák számára kifejlesztett gyengéd fürdetőt és sampont.

Hajmosáskor ne féljünk a fej lágy területeitől (kutacsoktól), azokat is nyugodtan mossuk át gyengéden. Végül öblítsük le alaposan a fürdetőt a baba fejéről.

Pancsolhat is!

Ezután hagyjunk rövid időt gyermekünknek, hogy nyugodtan élvezze a pancsolást. Általában az újszülöttek jól érzik magukat fürdés közben. Ha mégsem, próbálkozzunk minden nap, de csak rövid időre merítsük a babát a vízbe. Előbb utóbb minden baba megszokja a vizet és később alig lehet majd kiparancsolni a kádból. Időnként locsoljuk meg tenyerünkkel a baba testét, nehogy megfázzon. A fürdetés ne tartson túl hosszú ideig, mert a hosszas vízben tartózkodás száríthatja a bőrt. A csapból ne folyassuk közvetlenül a vizet gyermekünkre, mert a víz hőmérséklete egyik pillanatról a másikra változhat.

Fürdés után masszírozás

Óvatosan, mindkét kezünkkel megtartva emeljük ki a gyermeket a kádból, ügyelve a fej megtámasztására. Tegyük az előkészített fürdőlepedőre, majd takarjuk be. Szánjunk ekkor egy kis időt babusgatásra, játékra, mivel a jó meleg fürdőlepedővel körülölelt babák ellazulnak, és biztonságban érzik magukat. Átmasszírozhatjuk a babát (a babamasszázs fogásainak megfelelően), vagy fújjunk bele a pocakjába, puszilgassuk meg a talpacskáit. Jutalmunk hatalmas kacagás lesz.

Fürdés után finoman itassuk szárazra a csecsemő bőrét, odafigyelve a hajlatokra. Alaposan töröljük meg a picit, mert a hajlatokban maradó nedvesség bőrirritációt okozhat.

Mielőtt felöltöztetnénk, használhatunk testápolót vagy babaolajat, ami segíti a baba érzékeny bőrének hidratálását, óvja a bőrszárazságtól. Ne siessünk! Masszírozzuk be a testápolót vagy az olajat a baba bőrébe, segítve őt az ellazulásban. Tegyünk vékony rétegben védőkenőcsöt a baba popsijára, ami védi a bőrt a nedvességtől, így segít a pelenkakiütés megelőzésében, majd pelenkázzuk be és öltöztessük fel őt szellős, pamut hálóruhába.

A fürdetés tökéletes alkalom a játékidő és a pihenőidő elválasztására, mely egyben alkalmat teremt a babával való kötődés elmélyítésére. A fürdetés végére gyönyörű kisbabánk tiszta, jó illatú, nyugodt és ellazult. Már csak egy kiadós alvás hiányzik.

A fürdés a baba napirendjének fontos része. Ha tudni szeretnéd, miért fontos a napirend, hogyan alakítsd ki és mit tehetsz, ha felborul a napirendetek, olvasd el cikkünket:

https://edeskisbabam.hu/a-baba-napirendjenek-kialakitasa/

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 85 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől