A baba napirendjének kialakítása

A frissen szült édesanyák általában úgy érzik, hogy a napirend kialakítása egy lehetetlen küldetés. Szerencsére ezt nem az első napokban kell megugrani. Hosszabb távon azonban nem csak a babának, de az édesanyának is nagy könnyebbség, ha van egy jól kialakult napirend, amire lehet alapozni.

A baba napirendjének kialakítása nem azt jelenti, hogy minden nap azonos időpontban kell aludni, enni, játszani, sétálni a babával, hiszen egy csecsemővel ezt nem lehet kivitelezni.  A baba körüli feladatok, a teendők egymás utánisága azonban megadja azt a keretet, amire a babának és a mamának szüksége van. A kisbaba hamar megtanulja, hogy mi után mi következik, ez pedig biztonságérzetet ad neki.

Kell a napirend, kell a rugalmasság – ez nem ellentmondás?

Régen elvárták, hogy a baba egy meghatározott rend szerint aludjon, három óránként egyen stb. és ha ettől eltért, megpróbálták visszaterelni a “normális kerékvágásba”. Egy csecsemő viszont nem így működik. Bizonyára veled is előfordul, hogy nem pont három óránként éhezel meg, vagy hamarabb elálmosodsz, ha előző éjjel rosszul aludtál. A babáknál ez hatványozottabban működik, hiszen amíg te bírsz egy-két órát várni éhesen ebédig, ő nyilvánvalóan nem fogja türelmesen megvárni, hogy leteljen a három óra, ha éppen most éhezett meg. A baba igényeit ki kell elégíteni, hiszen így lesz meg a kellő biztonságérzete. Ettől függetlenül azonban hamar megtanulja, hogy evés után egy kis játék következik, utána pedig megint alvás, így pedig sokkal könnyebb pl. lefektetni, mintha minden nap más a sorrend.

Előfordulhat persze, hogy aznap például nem éhes, mikor felébred, ilyenkor lehet vele egy picit játszani, vagy sétálni. Ha a sorrend néha megváltozik, még nem a világ vége, ha úgy látod, másnap vissza lehet térni az eredeti napirendre, vagy megváltoztatni a sorrendet.

Az esti rutin kiemelten fontos

Nagyon hamar eljön az az idő, mikor a babád már egyre több időt tölt ébren és világosan elkülönül egymástól a délelőtti, délutáni és esti alvás ideje. Ahhoz, hogy az esti lefekvés később is gond nélkül működjön, időben be kell vezetni az esti rutint. Egy lazító babamasszázs, a fürdetés és az esti etetés már félhomályban, akár egy altató zenével megadja a kellő megnyugvást a babának. Ahogy növekszik a baba, úgy változik majd az esti rutin is, de néhány dolog még hosszú évekig is megmaradhat. Esti fürdés után már nem szabad felpörgetni a babát, nem akkor van itt a nagy csikizések és a hancúrozás ideje. Ha már kicsit nagyobb énekelhetünk, mesélhetünk neki fejből, utána bevezethetjük az esti mesét, mely rengeteg pozitív hatást gyakorol gyermekünkre. (Az esti mese pozitív hatásairól itt olvashattok bővebben:

https://edeskisbabam.hu/fejlesztes-megnyugvas-es-kozos-elmeny-az-esti-mese-jotekony-hatasai/

Ha felborul a napirend

Vannak olyan időszakok a babák életében, melyek nagy változásokat hoznak, ilyenkor szükségszerűen a napirend is felborul/megváltozik. Ha épp egy növekedési ugrás előtt áll, mászni tanul, vagy fogzik, nem kell megijedni. Előfordul, hogy többször kér enni, kevesebbet alszik, vagy több összebújást igényel, szánj rá több időt és ha megnyugodott, visszatérhettek a szokásos napi rutinotokhoz.

A leggyakoribb okok, melyek a baba napirendjét felboríthatják

Növekedési ugrás

Jellemzően a 3. és a 6. héten, a 3. és a 6. hónapban következik be a növekedési ugrás, amikor a baba étvágya megnő, többször kér enni. Ha a baba anyatejet eszik egy pár napba is beletelhet, míg az anyatej mennyisége követi a megnövekedett szükségletet, ilyenkor gyakrabban kell mellre tenni és nyűgösebb is lehet a baba.

Fogzás

A fogzás sok babánál erős fájdalommal is járhat, de nyugtalanságot, nyűgösséget szinte mindegyiküknél okoz. Ilyenkor az alvási, evési szokások is megváltozhatnak, néhányuknál hasmenés is előfordul. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy a szépen kialakított napirendünknek annyi, de a fogzás nem tart örökké, bár ezt olykor nehéz elhinni.

A baba alvásigényének változása

Egy újszülött szinte egész nap alszik, de a baba ahogy növekszik, úgy csökken az alvásigénye. 7-10 hónapos korban még általában kétszer alszanak napközben, utána pedig a napközbeni alvás a délutáni alvás idejére csökken. Vannak átmeneti időszakok, amikor a baba már elhagy egy-egy alvást, aztán másnap mégis alszik. Ezekben az időszakokban garantáltan felborul a napirend, ha pedig beállt az új alvási rend, ahhoz lehet majd igazítani az új napirendet.

Ezek a leggyakoribb dolgok, amik a baba napirendjét felborítják, de emellett persze bármi hatással lehet rá, költözés, utazás, rokonlátogatás stb. A nehezebb időszakokban kellő rugalmassággal kell kezelni a napirendet, majd mikor minden visszatér a normális kerékvágásba vissza lehet a térni a régi, bevált napirendhez, vagy kialakítani egy új/módosított napirendet.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 915 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől