A hintázás nyugtat, fejleszt és okosít – Kell ennél több?

Tudtad, hogy a hintázás nem csak jó móka, de számos jótékony hatása is van? Már újszülött korban elkezdhetitek hintáztatni a babát és később minden életkorban találhattok megfelelő hintát a gyerekeknek. Ráadásul a hintázást soha nem kell abbahagyni. Ugye, hogy a függőágyban ringatózás neked is egész kellemes?

Az anyaméhben kezdődik

A hintázás már az anyaméhben elkezdődik, hiszen a magzat folyamatosan ringatózik odabent. Ez az élmény meghatározó számára, így az újszülött gyermekek megnyugtatása is sokkal könnyebb ringatással, hintáztató mozdulatokkal. A hintázás biztonságérzetet ad, megnyugtatja, sőt elaltatja a kicsiket. Már újszülött kortól vásárolhatunk babahintát, mely megfelelő a kicsik gerincének és így a napközbeni altatás eszköze is lehet.

Nem csak nyugtat, fejleszt is

A hintázás folyamatosan hat az egyensúyszervre, mely a belső fülben található. Ha a test valamilyen irányba elmozdul, akkor az egyensúlyi rendszer ingereket küld az agyba, az agy pedig kiadja a megfelelő utasítást, hogy a test megőrizhesse egyensúlyát. Egy folyamatos, ritmusos helyváltoztató mozgás, mint a hintázás, állandó ingerlést jelent az agy érintett területei számára, valamint a két agyfélteke közötti kapcsolatot is elősegíti. Ennek eredményeképpen javul a mozgáskoordináció, a térbeli tájékozódás képessége, a ritmusérzék, sőt még a kreativitás és a beszédkészség is.

Kutatók megállapították, hogy akik kisgyermek-korban sokat hintáznak, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni. A hintázó mozgás ráadásul az agykéreg stimulálása révén a figyelemzavaros gyermekekre is pozitív hatással van.

Nem csak okosodik, ügyesedik is

A hintázás az agyra kifejtett pozitív hatásai mellett az izmokra is jó hatással van. Hintázás közben a test folyamatosan feszíti és lazítja el az izmokat, mivel állandóan az egyensúlyi állapotot keresi. Egy egyszerűnek tűnő hintázás során számos izomcsoport működik együtt, hogy megtalálja a megfelelő testartást az egyensúly eléréséhez és ez hihetetlen mértékben fejleszti a mozgáskoordinációt.

Olcsó és bárhol megtalálható

A hinta soha nem megy ki a divatból, mert a gyerekek élvezik és ösztönösen érzik, hogy szükségük van rá. Tudtok mondani még egy ilyen játékot, ami ennyire egyszerű, mégis ilyen sok ideig képes lekötni a gyermeketeket? Hányszor vívtatok már csatát a játszótéren, hogy “Most már elég, haza kell mennünk!”, vagy “Most már át kell adnod a hintát a többieknek is!”? Ráadásul minden játszótéren megtalálható és még otthon is egyszerűen felszerelhető a legkisebb lakásban is. Csak egy hintakampó kell hozzá és bármikor felakaszthatod, leakaszthatod.

A lap, a fészek, a tányér és a csepp

Azért ma már – mint mindenből – hintából is meglehetősen széles a választék. Ha a babahintát kinőttétek, jöhet az ülős dudálós hinta, vagy a ugráltatós rugós hinta. Forgáshoz a tányérhinta az ideális. Lazításhoz a fészekhinta pont megfelelő. Ahhoz, hogy az égig repüljünk vele, a laphinta éppen jó lesz. A csepphintában pedig nem csak hintázni tud a gyermek, de kicsit elbújni, relaxálni is.

Mi van, ha fél a hintázástól?

Habár a legtöbb gyermek ösztönösen szereti a hintázást, néhány gyermeknél előfordul, hogy fél tőle. Első körben ilyenkor ölbe vehetjük és hintázhatunk vele együtt. Ha ez nem segít és más mozgásnál is észlelünk bizonytalanságot, esetleg szédülést, akkor érdemes kizárni, hogy nem látás-, hallás-, vagy egyensúlyzavar okozza-e a félelmet. Ha a szervi gond kizárható, akkor nincs más dolgunk, mint hogy türelemmel, biztonságos környezetben hintáztassuk. Mindig az életkorának megfelelő hintát használjuk és énekelhetünk, mondókázhatunk is neki közben, ez segít elterelni a figyelmét az esetleges kellemetlen érzésekről.

Nincs más hátra tehát, mint hogy minél több időt és lehetőséget teremtsünk arra, hogy gyermekünk kedvére kihintázhassa magát. Higgyétek el, megéri!

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 261 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által