Mit tehetsz a székrekedés ellen a terhesség alatt

A székrekedés általános probléma a várandósság időszakában. A hormonális változások mellett okozhatja a fokozott vasbevitel, a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a rostszegény táplálkozás. Szerencsére azonban vannak természetes módszerek, melyekkel a székrekedés megszüntethető.

A terhességi székrekedés

A várandósság alatt a progeszteronszint emelkedése miatt az izomzat renyhébbé válik és ez a bélrendszer izomzatára is igaz. Az emésztés lelassul, az étel lassabban ürül ki a vékony- és vastagbélből. Ennek következtében kellemetlen puffadásos tünetek is jelentkezhetnek. Ahogy a baba növekszik, nyomást gyakorol a belekre, így az emésztés és a bélműködés tovább csökken. A terhesség következtében fellépő fokozott vízvisszatartás szintén a székrekedés okozója lehet.

Mi a tehetsz a székrekedés ellen?

Víz, víz, víz

A nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás a terhességtől függetlenül is a székrekedés okozója lehet. Alap esetben egy egészséges felnőtt napi 1,5-2 liter vizet kell, hogy fogyasszon, a terhesség alatt a szükséges mennyiség 2-3 liter. A cukros italok és a kakaó kerülendő, egyrészt a bevitt plusz kalóriák miatt, másrészt a székrekedést is fokozhatják. A víz mellett nyugodtan fogyaszthatók frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek, valamint gyógyteák.

Kevesebb szénhidrát, több rost

A szénhidrátban gazdag táplálkozás gyakran okoz puffadást és gázképződést, különösen a terhesség alatt, amikor a táplálék több időt tölt a vastagbéli szakaszban. A rostdús élelmiszerek viszont nagyon hasznosak a székrekedés elleni harcban. Napi 20-35 gramm rost fogyasztása ajánlott a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A legjobb rostforrások a zabpehely, a teljes kiőrlésű tészták és kenyerek, a bab, a borsó és a hüvelyesek, bár ez utóbbiakkal érdemes óvatosnak lenni a terhesség alatt, ha nagyon puffasztanak. Érdemes többször kevesebbet enni, úgy nem terheljük meg az emésztő- és bélrendszerünket.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek magas rost- és víztartalmúak, ezért székrekedés esetén csodákat képesek művelni. Fogyaszthatóak akár préselve is, azonban a cukrozott gyümölcsleveket érdemes kerülni. Mivel főve nemcsak a vitamintartalom, de a rosttartalom is kevesebb lesz bennük, így érdemesebb frissen fogyasztani őket. Székrekedéses panaszok esetén az egyik legnagyszerűbb gyümölcs a szilva (akár aszalt formában), illetve az avokádó.

Íme 13 szuperélelmiszer, amit egyébként sem szabad kihagynod a terhesség alatt:

https://edeskisbabam.hu/13-szuper-elelmiszer-amit-a-terhesseg-alatt-semmikeppen-ne-hagyj-ki/

Mozgás

A rendszeres mozgás jó hatással van a bélműködésre, ezért legalább egy napi félórás sétát érdemes beiktatni. Ha azonban az orvos engedélyezi, akkor bátran végezz aktívabb mozgásformákat is, kismama tornát, vagy akár jógát.

Aloe Vera

Az aloe vera hashajtó hatású növény, így reggelente egy fél csészényivel fogyasztva lehet, hogy megoldást is találunk a problémánkra. Ha az íze nagyon kellemetlen, akkor gyümölcslével keverve, vagy tabletta formájában is fogyasztható.

A vas és a vitaminok

Vasra a terhesség alatt nagy szüksége van a babának és a mamának is. A vaskészítmények és egyes vitaminok azonban fokozhatják a székrekedést. Ha ilyen problémával állsz szemben, ki kell próbálni másfajta készítményeket, hiszen a vasban gazdag táplálkozás és a vaspótlás nagyon is fontos. Vasban gazdag ételek a hús, a teljes kiőrlésű tészták és kenyerek, a hüvelyesek és a leveles zöldségek.

A székrekedés elkerülése azért is fontos, mert ilyenkor fokozottabb az esélye az aranyér kialakulásának, mely szintén sok kellemetlenséget okozhat a kismamának.

Ha az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás és a mozgás nem segít, kérj orvosi segítséget. Vannak olyan szerek, melyek felszívódása minimális, így terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 5 109 times, 7 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől