7 tipp a fogzási fájdalom enyhítésére

Az első fogacskák általában 6 hónapos kor körül bújnak ki, de némelyik babánál már hónapokkal előbb jelentkezhetnek a fogzási tünetek. Van olyan baba, akinél csak egy-két fog esetében jár fájdalommal a fogzás, de olyan is van, akik bizony mind a 20 tejfog kibújását megszenvedik. Lássuk, hogy segíthetünk nekik!

A fogzás tünetei

A 20 tejfogcsíra már születéskor megtalálható az állcsontban. Mikor a tejfog elkezd növekedni, a fogíny felszíne felé törekszik. Ez önmagában is kellemetlen, sőt fájdalmas lehet, amikor pedig a tejfog áttöri a fogínyt, még intenzívebb a fájdalom. A baba próbálja enyhíteni a bizsergő érzést az ínyben, így egyfolytában rág. Akár az öklét, akár a kezébe kerülő keményebb tárgyakat. A fogzás akár 3 éves korig is eltarthat, közben nyugalmi és intenzívebb periódusok váltják egymást.

Vannak olyan tünetek, amelyek egyértelműen a fogzásra utalnak, vannak viszont olyanok is, amelyek könnyen összetéveszthetők egy enyhébb betegséggel.

A fogzás tünetei általában a következők:

 • Fokozott nyálképződés
 • Nyűgösség, sírósság, nyugtalanság
 • Étványtalanság
 • Rosszabb alvás, éjszakai megébredés
 • Lazább széklet
 • Fájdalom
 • Kipirult arc

A tünetek rendkívül sokszínűek és eltérő erősségűek lehetnek, valamint a babák reakciója is különböző. Szoptatott kisbabák közül egyesek például egész nap szopizni szeretnének ilyenkor, míg mások elutasítják az anya mellét.

Mit tehetünk, hogy csillapítsuk a fájdalmat?

Sajnos nincs egyetlen egzakt módszer, amivel a fogzási fájdalmat egy csapásra megszüntethetnénk, ráadásul olyan is előfordul, hogy az egyik fognál elég egy rágóka, vagy egy gél, míg a másik fognál ezek hatástalannak bizonyulnak.

 1. Figyelemelterelés

Enyhébb esetekben a figyelemelterelés, a hordozás, a testkontaktus megoldhatja a problémát.

 1. Szoptatás

Anyatejes babáknál gyakran előfordul, hogy a szoptatás fájdalomcsillapító hatással bír, masszírozza a pici ínyét és megnyugvást ad.

 1. Íny masszírozása

Megoldást jelenthet,  ha a baba ínyét tiszta kézzel, vagy textillel dörzsölgetjük, masszírozzuk, illetve vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett szilikon eszközök is.

 1. Hűtőrágóka

A rágás és a hűsítő érzés jólesik a fájdalmas, megduzzadt ínynek, így a hűtőrágóka sok babának segít a fogzás során. Nem szabad azonban mélyhűtőbe tenni, mert fagyási sérülést okozhat és ügyelni kell arra is, hogy bevizsgált terméket vásároljunk, amely biztosan nem tartalmaz mérgező anyagokat.

 1. Hűtött ételek

Ugyanúgy, ahogy a hűtőrágóka, a hűtött zöldség és gyümölcsdarabok is segíthetnek a fájdalom csillapításában.

 1. Fogzási gél, kenőcs

Többféle fájdalomcsillapító hatású gél és kenőcs kapható, így ha az egyik nem segít érdemes más összetételű terméket is kipróbálni. Némelyik nagyon jó hatásfokú, zsibbaszt és hűsít egyszerre.

 1. Fájdalomcsillapító

Erős fogzási fájdalom esetén fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk, arra azonban oda kell figyelni, hogy 3-5 napnál tovább soha ne használjuk őket. A huzamosabb ideig szedett fájdalomcsillapító mellékhatásokat okoz, így ezt a módszert hagyjuk csak végszükség esetére, leginkább elalváshoz.

Akiknél a fogacskák úgy bukkannak elő, hogy szinte észre sem veszik, nem is tudják milyen szerencsések. Ha ti nem ebbe a csoportba tartoztok, nincs más megoldás, mint “túlélni” és mindent bevetni a fájdalom csillapítása és a jó közérzet érdekében.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 624 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által