Szoptatás: előnyök és nehézségek

Kívülről olyan könnyűnek látszik! Nevetgélő és jókedvű anyukák mindenhol, miközben egymással beszélgetnek, karjukban tartva gyönyörködnek kisbabájukban. Ennél egyszerűbb dolog nincs is, gondolhatnánk. Aztán mikor újdonsült anyukaként szembe találjuk magunkat az első nehézségekkel, mindjárt összeomlani látszik a világunk.

Irigylésre méltók azok az anyák, akik rögtön ráéreznek a szoptatás szépségére, de kevesebben vannak azokhoz képest, akiknél a mama-baba összeszokás napokat, vagy akár heteket vesz igénybe. Fáj a mellünk, érzékeny a mellbimbónk, a kicsi túl sokat alszik, nincs meg az összhang. Akkor ez mégsem a világ legtermészetesebb dolga? Vagy velünk van a baj? Nem! Nincsen semmi baj! Ne legyünk elkeseredve! A babának és anyukájának is meg kell tanulnia a szoptatás folyamatát. Viszonylag rövid időn belül ki fog alakulni a saját rendszerünk, és onnantól a legmeghittebb és legszebb pillanatok egyike lesz. A szoptatást nem ösztönösen tudja az anya, hanem megtanulja.

A szoptatás beletartozik a terhesség – szülés – anyaság természetes ciklusába, ilyenformán nemcsak a csecsemő érdekét szolgálja, hanem az anyáét is. Segítségével könnyebben áll vissza a méh a terhesség előtti méretére, a méhösszehúzódást segíti elő.

Miért olyan jó az anyatej a babának:

 • a legteljesebb táplálék a gyermek számára
 • minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz
 • hőmérséklete mindig megfelelő (főleg, ha úton vagyunk, nem elhanyagolható szempont)
 • könnyen emészthető
 • legalább 100 olyan összetevőt tartalmaz, amely csak az anyatejben található meg
 • összetétele a gyermek igényeinek megfelelően változik
 • anyatejjel táplált babáknak szinte soha sincsen székrekedésük
 • megnő a gyermek betegségekkel szembeni ellenállása
 • kevesebb eséllyel lesz asztmájuk, ekcémájuk, ritkábban fordul elő megfázás, fülfájás, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés és más betegség
 • csökken a fogszuvasodás aránya
 • a szoptatott csecsemők általában kevésbé dundik

A szoptatás folyamata

A lehető legkorábban érdemes elkezdeni a szoptatást – a legjobb már a szülőszobában. Az újszülött a születése utáni két órában akar és tud is szopni, mivel az első harminc percben a legerősebb a szopóreflex. Akkor sem kell azonban aggódni, ha nem sikerül azonnal.

 • Igyekezzünk már a szülés előtt gondoskodni a baba számára megfelelő körülményekről.

Beszéljünk orvosokkal, vagy jelezzük az ápolók felé igényünket, hogy olyan elhelyezést és szobát szeretnénk, ami lehetővé teszi, hogy a nap nagy részét a babával töltsük. A bababarát kórházakban, ennek a célnak megfelelően kialakított kórtermek és szobák várnak az anyákra.

 • Igény szerinti szoptatás! Ez legyen a jelmondatunk! A szoptatás sikerét az szolgálja legjobban, ha a gyermek akkor kap enni, amikor igényli.

Figyeljünk kisbabánkra! Idővel kialakul egy belső jelrendszer, amivel az újszülött követelését jelzi felénk: például a kezét a szájába veszi, cuppog, szopó mozgást végez, nyújtózkodik, feltűnően élénk, stb.

A szoptatás sikerét az szolgálja legjobban, ha igény szerint naponta akár 8-12 alkalommal mellre tesszük kisbabánkat. A baba mindig jelzi, mikor éhes.

Ha esetleg az első napokban, netán hetekben nem sikerül a szoptatás, akkor sem kell elkeseredni. Az összebújás és az a pár csepp anyatej, amit sikerül szopiznia, nagyon hasznos számára. Még ha az igazi táplálás tápszerrel történik is, mindig próbálkozzunk meg előtte a szoptatással. Sokszor előfordul, hogy a tápszerről teljesen átszokik a baba az anyatejre, csak nem szabad feladni!

Szoptatási helyzetek

Széken vagy ágyon ülve: Párnával támasszuk meg a hátunkat, kényelmesen, stabilan helyezkedjünk el. Ügyeljünk a baba helyes tartására is, a fül, váll és a csípő egy vonalban legyen. A baba és a mellünk egy magasságban legyen, ha szükséges, tehetünk a baba vagy a karunk alá párnát, vagy fektethetjük pólyába is.

Oldal fekvő helyzet: A nyak és tarkónk legyen laza tartású, támasszuk ki párnával vagy a karunkkal. (Kapható speciális szoptatópárna, ezzel könnyebbé, és kényelmesebbé tehetjük ezt a testhelyzetet.)

Felmerülő nehézségek

 1. Tejbelövellés: a tejelválasztás megindulásával járó tejbelövellés néhány óra leforgásán belül, hirtelen és drámai módon jelenik meg. A fájdalmat a tejtermelésre odatóduló vér okozza. Átmeneti jelenség, a fájdalom, feszülés rendszerint nem tart tovább egy-két napnál. Igény szerinti szoptatás mellett ez elkerülhető.
 2. Túl sok a tej: hirtelen azt hihetjük, hogy a rendelkezésünkre álló mennyiség egy egész bölcsőde ellátására elegendő. Ne aggódjunk, nemsokára pont annyi lesz, amennyi egy gyermek biztonságos ellátását teszi lehetővé. A szoptatás rendszerével fokozatosan beáll a szükséges mennyiség és megszűnik a túltermelés.
 3. Fájó mellbimbó: ez esetben valószínű, hogy a mellbimbó nem kerül elég mélyre a gyermek szájában. Fontos, hogy pozíciótól függetlenül, a szoptatás teljes időtartama alatt, a baba teljes teste az anyáéval szemben helyezkedjen el. Ügyeljünk a baba helyes tartására, váltogassuk a szoptatási helyzeteket, szoptatás után szellőztessük a szabad levegőn a fájó bimbót, cseréljünk gyakran melltartóbetétet, illetve melltartót, mert irritálhatja a mellet, használjunk mellbimbó védő kenőcsöt. Ha tartósan fennáll a fájdalom, kérjünk segítséget védőnőtől, laktációs tanácsadótól.
 4. Csomó a mellben: feltehetőleg elzáródott egy tejcsatorna és nem tud kiürülni belőle a tej. Ügyeljünk rá, hogy az érintett mell minden alkalommal ki legyen ürítve. Az is jó megoldás, ha a babát úgy helyezzük mellre, hogy az álla legyen a problémás rész felé, így könnyebben kitisztul a tejcsatorna. Szintén sokat segít a helyzeten, ha a szoptatás előtt kellemes hőmérsékletű borogatást alkalmazunk és finoman megmasszírozzuk a mellet, a csomó és a bimbó közti területen.
 5. Emlőgyulladás: rendszerint az okozza, hogy a bimbó bőrének repedésein keresztül baktériumok jutnak a tejcsatornába. Ilyen esetben fontos a gyors orvosi kezelés.

Lehet, hogy a szoptatás az első időszakban nagyon nehéznek tűnik, vagy esetleg a már jól működő rendszerünket egy mellgyulladás, vagy egy kisebesedett mellbimbó veszélyezteti, akkor is érdemes tovább próbálkozni. Az anyatej pótolhatatlan a gyermek számára, egy tápszer sem tudja megközelíteni a jótékony hatásait, bármit is ígérnek a dobozon.

 

(Visited 120 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől