Mit játsszon a 2 évesünk?

A 2 éves kor egy hatalmas fejlődési ugrás a kisgyermekek életében. Ebben a korban már a legtöbb gyerek ügyesen mozog és a beszéd is nagyot fejlődik. Kinyílik a világ, a “Miért?”-ek megválaszolása egész napra való elfoglaltságot ad a szülőknek. Az egymás mellett játszás helyett megjelenik a társas játék, a barátkozás. Emellett szárnyal a képzelőerő és a kreativitás.

Joggal merül fel a kérdés, mi a megfelelő játék egy 2 éves gyermek számára?

Beszédfejlődés

Ebben a korban hatalmas ugrás tapasztalható a beszédfejlődésben. Szavak helyett már két-három szavas mondatokat használnak (sőt, van amelyik gyermek már folyékonyan beszél), szókincsük látványosan bővül, megértik a több lépéses instrukciót (Vedd fel a kockát és hozd ide nekem) és elkezdődik a “Miért korszak”. A szókincsfejlesztés képek, kártyák segítségével tovább gyorsítja a folyamatot. 2 évesen már lehet “beszélgetni” velük, kialakul az igazi kommunikáció és egyre inkább eljön a mesék korszaka. Ha ebben az időszakban megszerettetjük velük a könyveket, meséket, később “olvasó” válhat belőlük és ez nagyon fontos, mert az értő olvasás mindennek az alapja. A böngésző könyvek kiválóan alkalmasak a szókincs fejlesztésére és a kitalált történetmesélésre. Emellett eljött az igazi mesék ideje, melyeket már képesek megérteni, feldolgozni. Az esti mese bevezetése az esti rutinba a lefekvést is megkönnyíti és számos pozitív hatással van a gyermekre.

Szerepjáték

A gyerekek szívesen utánozzák az életben látott mintákat, eljátsszák a szülői szerepeket, az orvost, a rendőrt, az autószerelőt, a buszsofőrt, bármit amit aznap érdekesnek találtak. A gyermek ilyenkor feloldja a benne lévő feszültséget, az esetleges negatív élményeket és megerősíti a pozitív élethelyzeteket. Vegyünk részt mi is a játékban. Falatozzunk az általa főzött dolgokból, engedjük, hogy megvizsgáljon, szálljunk fel a buszra, amit ő vezet. A szerepjátékhoz általában semmi különleges felszerelés nem kell, de akár bábokkal, ujjbábokkal, a foglalkozásokhoz illő kiegészítőkkel fel lehet dobni a játékot.

Finommotorika

Ebben a korban a kezek egyre ügyesebbek. A kicsik már nem csak az öklükbe fogják a zsírkrétát, ceruzát, hanem már a két ujjuk között is meg tudják tartani. 2 évesen ezért már egyre nagyobb szerepet kap a rajzolás, színezés, gyurmázás, ujjfestékkel való festés. Az építőkockák rakosgatásával, legozással, kirakózással szintén fejlődnek a kis kezek. Ilyenkor már babaollóval is próbálkozhatnak a kicsik, szórhatunk eléjük apróbb tárgyakat (gombok, babszem, gyöngyök) is és megkérhetjük, hogy válogassák ki őket.

Mozgás, mozgás, mozgás

Az örömteli mozgás rendkívül fontos a fejlődő szervezetnek. A mozgásos tevékenységek újabb agyi pályákat aktiválnak, fejlesztik a koncentrációs és tanulási képességet, a térlátást és a ritmusérzéket. Ráadásul a nagymozgásos tevékenységek levezetik a fölösleges energiákat is, így egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb gyermekkel térhetünk haza a játszótérről.

Milyen játékot érdemes vásárolnunk ebben az időszakban?

  • Bábok, ujjbábok
  • Baba, kiskonyha, plüssállat
  • Formaválogatók
  • Építőkockák, lego, puzzle
  • Memóriajáték
  • Mesekönyvek, böngészők
  • Zsírkréta, gyurma, ujjfesték

Ha valamelyik tevékenységet épp nem szívesen végzi gyermekünk, nem érdemes erőltetni. Van aki néhány hétig/hónapig egyfolytában kirakózni/legozni/babázni akar, utána pedig átvált egy másik tevékenységre. A játék akkor éri el a célját, ha a gyermek szabadon, örömmel végzi. Hagyjuk, hadd játsszon kedvére!

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 285 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől