Mikor vihetem ki a babát? Mindent az újszülöttek levegőztetéséről!

A legtöbb baba és mama imádja a nagy sétákat a friss levegőn, a kicsik jókat szundítanak a babakocsiban, a mamák pedig kiszabadulnak otthonról, emberekkel találkoznak és még mozognak is.  Fontos kérdés azonban, hogy a babádat mikor viheted ki először a levegőre, hogyan öltöztesd, honnan tudod, ha fázik, vagy éppen melege van.

Levegőztetés – először otthon

Az újszülöttek még nagyon érzékenyek, ezért fokozatosan kell hozzászoktatni őket a kinti levegőhöz. A levegőztetést szellőztetéssel kezdd, hiszen friss levegőre a babának is szüksége van, azonban mindenképpen ügyelj arra, hogy ne érje őt huzat, mert begyulladhat a szeme, vagy akár meg is fázhat. Az első napokban úgy szellőztess, hogy a baba nem tartózkodik a helyiségben és várd meg, hogy a babaszoba levegője visszamelegedjen, mielőtt visszaviszed a kicsit. Ha már elmúlt egy hetes, akkor öltöztesd fel az évszaknak megfelelően és kinyithatod az ablakot úgy, hogy a baba is a szobában tartózkodik. A huzatra továbbra is ügyelj! Az első alkalommal elég lesz 5 perc, majd fokozatosan emelheted a szellőztetés időtartamát.

Ki a szabadba

Az első levegőzés időpontja nagyban függ az évszaktól és az időjárástól. Nyáron, tavasszal és ősszel már két hetes kortól ki lehet vinni a kicsit, ha az időjárás megengedi. Természetesen ha épp egy erősebb lehűlést, vagy szeles időt fogtok ki, akkor nyugodtan eltolhatjátok az első sétátokat. Ha esetleg nagyon megviselt a szülés és úgy érzed, hogy fizikailag még nem állsz készen, akkor ne erőltesd, de a legtöbb anyukának jól esik a séta a friss levegőn. Koraszülött babáknál mindenképpen egyeztessetek az orvossal, hogy mikor javasolja az első levegőzést.

Először csak 5-10 percre menjetek ki, a következő napon 15 percre, a harmadik napon már 30 percre és így tovább, egyre növelheted a szabad levegőn töltött időt.

Ha megtehetitek, kerüljétek azokat a helyeket, ahol sok autó jár és a nagy áruházak, bevásárlóközpontok látogatása sem ajánlott, különösen járványos időszakban. Ha a közelben van park, vagy liget, mindenképpen arrafelé vegyétek az irányt.

Ha nincs időd/vagy kedved órákig tologatni a kicsit, akkor szélárnyékos, védett erkélyen, vagy teraszon is meglevegőztetheted. A lényeg, hogy nyáron ügyelj arra, hogy mindig árnyékban maradjon, soha ne tűzzön rá a nap.

A sétát úgy időzítsétek, hogy a következő etetés előtt kb. 20 perccel haza is érjetek, így kényelmesen elő tudtok készülni, nem kell kapkodni.

Téli levegőztetés

A téli babákkal óvatosabbnak kell lenni, ha folyamatosan hideg van, érdemes akár 1 hónapos koráig is várni a sétával.  Esős, ködös, szeles időben, illetve -4°C fok alatt nem javasolt kivinni a piciket, 0 fok körül pedig érdemes krémmel védeni az érzékeny bababőrt. A legkényelmesebb, ha overálba, vagy bundazsákba öltözteted a babát, így nem kell külön kabátot, sálat és kesztyűt használni. A sapkát akkor se felejtsd el, ha kapucnis az overál és olyat válassz, ami védi a homlokot is.

Nyáron mire ügyeljek?

Nyáron a hőségtől és az erős napsütéstől kell óvni a babát, így délelőtt 11 és délután 3 között, ha lehet, ne tartózkodjatok a szabadban. Ha anyatejjel táplálod szoptasd meg gyakrabban, indulás előtt mindenképp. Ha cumisüvegből is iszik, akkor pedig mindig legyen nálatok innivaló. Lehetőleg árnyékos, hűvös helyen sétáljatok és ügyelj arra, hogy a babakocsiba ne tűzzön be a nap. A babakocsira tehetsz napernyőt, vagy árnyékolhatod egy nagyobb textilpelussal.

Hogyan öltöztesd a babát a sétához?

A réteges öltöztetés minden évszakban javasolt, az aláöltözet pedig mindenképpen jól szellőző pamut ruha legyen. A babák általában egy réteggel több ruhát viselnek, mint a felnőttek, de ez persze nem minden esetben igaz. Télen, a nagy hidegben a babakocsi alját érdemes kibélelni egy pamut-, vagy gyapjútakaróval és minden évszakban legyen nálatok egy évszaknak megfelelő takaró is.

A sapkára is ügyelni kell. Mindig az évszaknak megfelelő sapkát adj a kicsire és hidegben figyelj arra, hogy a sapka védje a fülét és a homlokát. Nyáron egy vékony pamutsapkával védheted a naptól, amikor pedig árnyékban pihen, szükség esetén betakarhatod egy textilpelussal.

Honnan tudod, hogy fázik, vagy melege van?

Ha meg akarod tudni, hogy nem-e fázik, vagy nincs-e melege ne a kezét, vagy a lábát fogd meg, mert a baba vérkeringése még fejletlenebb, ezért végtagjai gyakran hidegek. A tarkójánál tudod ellenőrizni a hőérzetét. Ha a tarkója, háta hűvös, akkor fázik, ha nyirkos, vagy izzadt, akkor pedig melege van.

A babakocsis séta gyakran a nap fénypontja, hiszen a picik ahogy nőnek, egyre inkább érdeklődőek. Félig ülő helyzetből már remekül tudnak nézelődni, később pedig a játszótéri közösség szolgál majd a társasági élet központjául, mind a babának, mind a mamának.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 915 times, 12 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől