Mell ultrahang vagy mammográfia – melyiket válasszam?

Felmérések szerint hazánkban minden 8-10. nőnél kialakulhat emlődaganat. A nők körében az emlőrák világszerte a második leggyakoribb halálok. A korai felismerés azonban lehetővé teszi a teljes gyógyulást. Mivel a korai stádiumban ritkábbak az észrevehető tünetek, kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrésnek. A mai képalkotó eljárások, azaz az ultrahang és a mammográfiai vizsgálatok pontos diagnózist tudnak adni az emlők állapotáról. De mikor melyiket érdemes választani?

Mi a különbség az emlők ultrahangos és mammográfiás vizsgálata között, mikor javasolt az egyik és a másik?

Az emlővizsgálat során alkalmazott képalkotói eljárás kiválasztása függ a páciens korától, testalkatától, a panaszok jellegétől, illetve a szakorvosi javaslattól. Általánosságban a fiatalabb korosztály számára 30-35 év alatt évente az ultrahang vizsgálat és fizikális vizsgálat javasolt. Míg 30-35 éves életkor felett mammográfia és fizikális vizsgálat ajánlott, amely kiegészíthető ultrahang vizsgálattal. Mindemelett a rendszeres, tapintásos önvizsgálat minden korosztály számára javasolt!

Az ultrahang vizsgálat

  • teljesen fájdalommentes,
  • nem jár sugárterheléssel,
  • többször megismételhető, akár terheseknél is.

Jól kimutathatók vele az apróbb elváltozások, azok szerkezete, összetétele. Megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják.

Teljes képet a mammográfia és az ultrahang vizsgálat együttesen adja. Minden esetben a szakorvos az illetékes eldönteni, hogy melyik vizsgálat szükséges. Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni!

A mammográfiás vizsgálat

  • egy röntgen vizsgálat, amely minimális sugárterheléssel jár,
  • többnyire fájdalommentes, mindössze némi kellemetlenséggel járhat a mellek összenyomásával,
  • kompressziót alkalmazva, több irányból készít felvételeket.

A röntgensugár lehetővé teszi a legapróbb elváltozások észrevételét is, ugyanis csak a röntgennel mutathatók ki azok a mikro kalcifikációk, azaz az apró, a tűhegynél kisebb meszesedések, amely az emlő daganat jele lehet. A fiatalabb nőknél (40 év alatti korosztály) a sűrűbb mirigyállomány miatt a röntgensugár nehezebben járja át a vizsgált területet, így ott az apróbb elváltozásokra nem minden esetben derül fény. 40 éves kor felett évente javasolt a mammográfiás vizsgálat.

Mi történik az ultrahang vizsgálat során?

A radiológus szakorvos kikérdezi a páciens kórelőzményeit, családi vonatkozásokat, panaszait, előző vizsgálati eredményeit. Történik egy fizikális vizsgálat, az emlők és a hónalj áttapintásával.

Háton fekve illetve oldalt fekvő helyzetben történik az ultrahangos vizsgálat. Bekenik géllel a vizsgált felületet (emlők és a nyirokrégiók, hónalj), és ezen mozgatva az ultrahangfejet, több irányból, más testhelyzetben alapos, nagyfelbontású képek készülnek. Az elváltozások szerint további vizsgálatra (mammográfia), vagy szükség esetén biopsziára (mintavételre) is sor kerülhet.

Az ultrahang vizsgálat ideje több tényezőtől függ, körülbelül 15-20 percet vesz igénybe

Mi történik a mammográfia vizsgálat során?

Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel. Célszerű a vizsgálatot a menstruációt követő 2. héten elvégezni, hogy a mellek összenyomása okozta kellemetlenség/fájdalom csökkenjen, de igazából bármikor elvégezhető a vizsgálat.

Az emlő vizsgálatához a felsőtestet kell szabaddá kell tenni. Mammográfia során az emlőt ráhelyezik a röntgen filmet tartalmazó felületre, majd egy műanyag lappal összenyomják a mellet, annak érdekében, hogy az emlő ne mozduljon, illetve hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, így pontosabb felvétel készülhessen. Két irányból készül felvétel, egy ferde és egy fentről-lefelé irányuló kép, illetve szükség esetén még készülhet más irányú felvétel is.

A szakorvos áttekinti a képeket. Gyanús esetben további kiegészítő, célzott, nagyított felvételek készítésére kerülhet sor.

A mammográfia kb. 5 percig tart.

Mindkét vizsgálat gyors és fájdalommentes, de a legfontosabb szempont, hogy életet menthet!

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

(Visited 650 times, 4 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől