Mit tehetünk, hogy megőrizzük intim egészségünket?

A meleg időjárás sajnos kedvez a hüvelyfertőzéseknek, ezért kiemelten fontos, hogy a nyári hónapokban ügyeljünk az egészséges hüvelyflóra fenntartására. A női szervezet egyik legfőbb védelmezője a hüvelyflóra, amely megvéd a különböző húgyúti és hüvelyfertőzésektől, az egyensúlya azonban könnyen felborulhat. Az alábbi cikkben összeszedtünk pár jó tanácsot, amellyel megelőzhető a fertőzések kialakulása.

Öltözködés

A meleg hónapokban ajánlott elkerülni a műszálas, szoros ruhadarabok viselését, ezek ugyanis jelentős szerepet játszhatnak a fertőzések kialakulásában. Ne hordjunk műszálas alsóneműt és kerüljük a műanyag bevonattal ellátott egészségügyi és tisztasági betéteket, valamint a nylon harisnyákat is, hiszen ezek meleg nedves klímát eredményeznek, amely elősegíti a fertőzések kialakulását.

Intim higiéné

Az egészséges hüvelyflóra fenntartásának egyik legfontosabb eleme a megfelelő intim higiénia. Az intim mosakodószerek és hüvelykrémek túlzott használata ugyanolyan káros lehet, mint az intim higiénia hiánya és a tisztálkodás elmulasztása. A hüvely pH értéke normális esetben savas: 3,8 és 4,2 közötti pH érték jellemző rá. Ennek a normál környezetnek a fenntartásáért a lactobacilusok felelősek, amelyek tejsavat termelnek és természetes védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben.

Megelőzés a menstruáció alatt

A menstruáció alatti hormonális hatások miatt a hüvely fogékonyabbá válik a fertőzésekre, illetve a menstruációs váladék az egyébként savas hüvelyi pH-t lúgosabbá változtatja, ezáltal csökkenti védekezőképességét, ezért a menstruációs időszak kiemelt jelentőséggel bír. Ez idő alatt érdemes elkerülni az uszodákat és strandokat. Amennyiben mégis ezek mellett döntünk, viseljünk tampont és utána azonnal cseréljük ki, zuhanyozzunk le.

Étkezés

A kiegyensúlyozott táplálkozás az élet minden területén, így az intim higiéniában is fontos. A gombás fertőzéseknek kedvez a cukor, így hüvelyi panaszok esetén javasolt kerülni a cukros és élesztős ételeket, illetve az alkoholt is. Ezek helyett válasszunk inkább egészségesebb alternatívákat, mint például élőflórás joghurtokat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Stresszmentes életmód

A stresszes életmód gyakran állhat a hüvelyflóra felborulásának hátterében, ugyanis a stressz következtében meggyengül az immunrendszer, a szervezet alkalmazkodó képessége pedig romlik, így azt javasoljuk: lazíts kicsit!

Mit csináljunk, ha mégis felborult az egyensúly?

Ha nem sikerült elkerülni a bajt és a hüvelyfertőzés jeleit észleled magadon, kulcsfontosságú, hogy kiderítsd bakteriális vagy gombás fertőzésről van-e szó. A hüvelygomba általában erős viszkető érzéssel, sűrű, túrós állagú hüvelyi folyással és gyakran égő fájdalommal jár együtt. A bakteriális fertőzés ellenben kellemetlen szagú, híg folyást okoz. Ha nem tudod azonnal felkeresni nőgyógyászodat, a patikában kaphatóak PH alapú tesztek, melyek segítenek eldönteni a dilemmát. Ha sikerült megállapítani, hogy a fertőzés melyik formájáról van szó, a kezelés megkezdhető recept nélkül kapható szerekkel. Ha azonban a tünetek pár nap alatt nem szűnnek meg, mindenképpen orvosi kezelés válik szükségessé.

Az intim fertőzés fennállása alatt nem tanácsos strandra, fürdőbe menni és fontos, hogy partnerünket is értesítsük, hiszen ő is kezelésre szorulhat, illetve ezáltal a visszafertőződést is elkerülhetjük.

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

 

 

(Visited 143 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől