Házi kedvencek és a várandósság

Kis állat is okozhat nagy bajt. A várandósság alatt sokkal jobban kell óvnunk magunkat a fertőzésektől, betegségektől, hiszen nemcsak magunkra, hanem a pocakunkban fejlődő csöppségre is ügyelnünk kell. De hát ő már régóta családtag! Most mit tegyek?

Mire ügyeljek, ha macska vagy egyéb háziállat van a háznál?

A legfontosabb, ha a lakásban háziállatot tartunk, hogy gyakori kézmosás szükséges, főleg az állattal való foglalkozás után. További hasznos és betartandó tanács, hogy az almot ne a kismama cserélje, ne érintkezzen állati ürülékkel. Ha nem tudod elkerülni az alomcserét, erős gyumikesztyűben nyúlj csak a piszokhoz. Szintén fontos betartani azt, hogy az állatot rendszeresen ellenőrizze állatorvos, az oltásait kapja meg. Ha bármilyen btegségre utaló jelet tapasztaltok, azonnal vigyétek állatorvoshoz!

És most nézzük a leggyakoribb háziállatokat és a hozzájuk kapcsolódó veszélyforrásokat.

Kutya

Az általános óvintézkedések mellett a nagytestű kutyákra kell odafigyelni. Vigyázni kell, hogy a megnövekedett pocaknak ne ugorjon neki, ne nyomja meg. A nagyon játékos kutya fellökhet, így mindenképpen legyél óvatos.

Az egy ágyban alvásról mindenképpen le kell szoktatni a kutyát, mert a várandósság alatt az immunrendszer érzékenyebb. Ráadásul a baba megszületése után mindenképpen kerülni kell azt, hogy a kutya az ágyba fekhessen. Erre akkor is rá kell szoktatni a kutyát, ha kistestű, lakásban tartott hobbikutyáról van szó.

A szokásos sétáltatást követő tisztálkodásra is nagyon oda kell figyelni: a lábát nedves ruhával meg kell törölni, a végbélnyílás környékét is mindenképpen tisztán kell tartani. Ha a kádban fürdetitek a kutyát, utána mindig fertőtleníteni kell a teljes kádat!

Macska

A macskával kapcsolatban leggyakrabban a toxoplazmózis nevű betegség problémája merül fel. A toxoplazma egy egysejtű kórokozó, ami leggyakrabban a macska ürülékével terjed. A macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet. Egészséges emberek nagyon kis részénél mutatható ki tünet, ha megfertőződik, a várandósokra viszont nagy veszélyt jelent. A várandósság alatt elkapott fertőzés a magzatban súlyos károsodást okozhat. Éppen ezért új macskát a várandósság alatt ne fogadj be és kerüld el messzire az idegen macskákat. Ha a várandósság előtt megvolt a macska, akkor esetleg már át is estél toxoplazma fertőzésen. Már a babatervezés időszakában érdemes elvégeztetni a toxoplazma szűrést, hogy ne kelljen aggódnod az esetleges fertőzés miatt.

Madarak, hüllők, rágcsálók

Bár a legtöbb családban kutyát, illetve macskát tartanak, érdemes áttekinteni a többi kisállat tartásához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat is. Ezeket csak röviden érintjük, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy részletesen nézz utána a kérdésnek!

A madarak közül leggyakrabban pinty, kanári és papagáj fordul elő.  Nagyon fontos, hogy megbízható helyről vásároljatok állatot és első lépésként állatorvosnak mutassátok meg. A papagáj például papagájkórt terjeszthet.

A hüllők, például a teknősök esetében az emésztőrendszerükben található szalmonella okozhat problémát.

A rágcsálók esetében a veszettség nevű betegségre kell odafigyelni. A saját állatot oltani kell, ha pedig egy ismeretlen állat megharap vagy megkarmol, azonnal orvoshoz kell fordulni! A veszettség elleni oltást a kismamák is megkaphatják, ha ilyen helyzetbe kerültek.

Kellő odafigyeléssel tehát a kockázat minimálisra csökkenthető és háziállatainkat nem kell megfosztani a családtag státusztól. A kutyát, macskát érdemes felkészíteni a kicsi érkezésére. Megtanítani arra, hogy a babaágy, vagy akár a babaszoba elzárt terület az ő számára. Kutyáknál hasznos lehet az is, ha a baba születésekor egy ruhadarabbal “szagmintát” adunk az új jövevényről, így mikor hazaérkeznek a kórházból, már ismerősként fogadhatja az új családtagot.

(Visited 73 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől