Felkészülni, vigyázz, kész: indul a szülés!

Ritkán fordul elő, hogy a baba pont a kiírt időpontban érkezik, a harmadik trimeszter vége felé járva bármelyik órában megindulhat a szülés. A kismamák egyik gyakori kérdése, hogy honnan fogom tudni, hogy a szülés beindult? Biztos tudni fogom? Mikor kell elindulnom? Mit kell tennem? Van néhány egyértelmű jel, ami a szülés megindulását jelzi, de ha nem vagy biztos a dolgodban, nyugodtan hívd fel orvosodat, vagy szülésznődet a tünetekkel. Ő majd megmondja, el kell-e indulnod a kórházba.

Célszerű előre, tudatosan felkészülni, a mentális és fizikális felkészülés egyaránt fontos. Készítsük össze a kórházi táskáinkat, egyik táskába a szülőszobára tervezett holmijainkat pakoljuk, a másikba pedig a kórházi tartózkodásunkra szükséges dolgok kerüljenek.

Nézd át a listánkat, hogy pontosan mit érdemes vinni a szülőszobára és így készítsd össze a saját csomagodat:

https://edeskisbabam.hu/mit-vigyunk-a-szuloszobara/

Készítsünk szülési tervet partnerünkkel, aki végigkísér majd minket a szülés alatt. Ha a gyermek édesapja nem szeretne ott lenni a szülésnél, ne beszéljük rá. A támogatás nagyon fontos ezekben az órákban, de ha a pár férfi tagja vonakodik, akkor inkább kérjük meg édesanyánkat, vagy egy közeli barátnőnket, akiben megbízunk. Kérhetjük akár dúla segítségét is. Ami biztos, hogy a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen.

A szülés megindulásának biztos jelei

Elfolyik a magzatvíz

A magzatburok megrepedésének következménye a magzatvíz szivárgása, vagy nagyobb mennyiségben való folyása, attól függően hol reped meg a burok. Az esetek kisebb részében tapasztalható nagy mennyiségű vízfolyás, ha viszont ez történik, minél előbb vegyünk fel ülő vagy fekvő pozíciót bárhol is tartózkodunk, hogy a nagy mennyiségű magzatvíz távozni tudjon. Legalább 20 percet maradjunk így. A magzatvíz színe átlátszó, tiszta, vízszínű. Ez esetben a magzatvíz elfolyásától számítottan 2 órán belül elég a szülőszobára érkezni.

Amennyiben a magzatvíz színe zavaros, zöldes, véres színű azonnal induljunk a kórházba és tájékoztassuk az ott dolgozó felvételt végző orvost és szülésznőt.

A magzatburok megrepedése, magzatvíz elfolyása nem minden esetben eredményezi a fájások azonnali megindulását. Általában hosszú órák telnek el, mire a méhösszehúzódások bekövetkeznek, de ettől függetlenül 2 órán belül be kell érkezni a szülőszobára, a méhűri fertőzések elkerülés végett. A burok repedését követően a babát már nem védi a magzatvíz, ezért különösen fontos figyelni a higiéniára, hogy a fertőzésveszély elkerülhető legyen. Ilyenkor már nem szabad szerelmeskedni, vagy ülőfürdőt venni.

Rendszeres, egyre gyakoribb fájások

A szülés megindulásának gyakoribb módja a méhösszehúzódások, azaz a fájások megjelenése. Legtöbb kismamánál jelentkeznek jóslófájások a terhesség során, amit össze szoktak téveszteni a „rendes” fájásokkal. A jóslófájások rendszertelenek, és kis pihenéssel enyhülnek, elmúlnak. A szülést jelző fájások eleinte általában rendszertelenül jelentkeznek, majd óráról órára nő az intenzitásuk és gyakoriságuk. Amint azt gondoljuk, hogy szülési fájdalmakról van szó, kezdjük el mérni órával. Rendszeres 10 perces fájástevékenyégekkel indulás a szülőszobára!

Ami semmiképpen sem maradjon otthon: terhes kiskönyv, utolsó vércsoport ellenanyagszűrés, általános vérvételi labor, GBS szűrés, HBsAG – Treponema szűrés eredményei!

Szerző: For Life Medical Center

https://forlifemedical.hu/

 

(Visited 523 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől