Allergia- és asztmakezelés a várandósság alatt

A babavárás során megváltozik a szervezet hormonháztartása, mely a meglévő allergia intenzitására is hatással lehet. Allergiás kismamaként általában nem használhatod ugyanazokat a gyógyszereket, amiket korábban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a babavárás ideje alatt nincs más választásod, el kell viselned az állandó orrdugulást, szemviszketést, bőrkiütést és az allergia további tüneteit.

Ha az anya folyamatosan tüsszög, orrfolyás, orrdugulás kínozza, rossz a közérzete és emiatt pihenni sem tud, az nem csak az anya szervezetét terheli meg, de a magzatnak sem jó. Minden esetben meg lehet azonban találni azt a megoldást, amivel a tünetek legalább csökkenthetők, figyelembe véve azt is, hogy a kismama a terhesség melyik szakaszában jár.

A gyógyszermentes megoldások, mint a tengervizes orrspray és az orrmosó hatékony módszer az orrjárat megtisztítására, teljesen természetes és enyhébb esetekben akár meg is szüntetheti, de mindenképpen enyhíti a panaszokat. A Rhinolight fényterápia szintén kíméletes kezelési mód, mely sokat segíthet az orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés enyhítésében.

Ha a természetes gyógymódok nem segítenek, akkor mindenképpen fordulj segítségért egy allergológushoz, aki az alábbiakban tud Neked segíteni:

  • Allergia gyógyszeres kezelése:

Áttekinti az eddigi gyógyszerezést, kiválasztja azokat a terápiás lehetőségeket és lokális szereket (a recept nélküli készítmények is nagyon erős hatásúak lehetnek), melyek biztonságosan alkalmazhatók a várandósság ideje alatt is.

  • Táplálkozási tanácsadás:

Sok tévhit él a várandósság alatti diétáról. A divat diéták, az ál-természetes diéták árthatnak is a babának. Orvosod egyénre szabottan, allergia specifikusan ad Neked táplálkozási tanácsokat.

  • Allergia megelőzése a születendő babánál:

A leendő szülők bevonásával feltérképezi a családi kórelőzményt, a jellemzően tünetet okozó allergének sorát és táplálkozási, valamint életmód tanácsokkal lát el benneteket, hogy születendő babátoknak minél kisebb eséllyel legyenek allergiás panaszai a későbbiekben.

  • Asztma gyógyszer beállítása:

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy az asztma megfelelően kontrollált legyen, ami azt jelenti, hogy panasz- és tünetmentes vagy, valamint jók a légzésfunkciós paramétereid. Jó oxigénellátásodtól függ a babáé is. A várandósság alatt adható gyógyszerek megfelelő beállítása mellett az asztmás várandósoknak javasolt allergológiai vizit szerves részét képezi az életmód-tanácsadás is.

Allergia a szülés után

A szoptatás ideje alatt már többféle gyógyszerrel enyhíthetők az allergia tünetei. Ezt szintén egyeztetni kell allergológus szakemberrel, aki a kezelési lehetőségek feltérképezése mellett abban is tanácsot ad Neked, hogyan étkezz ebben az időszakban, milyen allergén összetevőkre figyelj. A kisbabáddal kapcsolatban is ellát tanácsokkal, hiszen a csecsemő táplálása során arra kell törekedni, hogy megelőzzük az allergia kialakulását, mind az anyatejes táplálás, mind a későbbi hozzátáplálás kapcsán.

 

(Visited 56 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől