7 tanács, hogy jobb apa lehess

Cikkünkben 7 fontos tanácsot gyűjtöttünk össze, melyek segítenek a nehézségek leküzdésében. És itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Néha egy pici változtatás, akár 5-10 perc ellopott idő – ami alatt csak rá figyelsz – is nagyon sokat segíthet. Ne feledd: fiadnak, lányodnak nagyon-nagy szüksége van Rád! Rengeteg dolgot csakis Tőled tanulhat meg!

  1. Az első tanács, mely szinte magától értetődik, a szeretet!

Theodore M. Hesburgh szavaival: “A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat.” Vannak olyan helyzetek, nagy családi viszályok, amikor nagyon nehéz betartani ezt a tanácsot, pedig a szeretet az alapja minden család fejlődésének. A gyerekeknek is leginkább szeretetre és az ezzel szorosan összefüggő feltétlen elfogadásra van a legnagyobb szüksége, de nemcsak a gyermeknek, hanem párodnak és saját magadnak is. A szeretet sok-sok nehézségen átsegít.

  1. Tölts minél több minőségi időt a gyermekeddel!

Az idő az egyik legnagyobb kincs, amit adhat egy apa a gyermekének. Ebből van a legkevesebb, így ez a legértékesebb ajándék. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon adjuk ezt az időt: a legértékesebb, ha közös tevékenységgel, a gyermek igényeinek megfelelő módon töltjük. Bevásárlás helyett meseolvasás, TV-nézés helyett hintázás: a minőségi idő lényege, hogy együtt, kooperálva vegyetek részt benne.

  1. Mesélj!

Nem csak Csipkerózsika vagy Misi Mókus története tudja lekötni gyermekedet: az is nagyon érdekelni fogja, amit magadról, a Te gyermekkorodról, játékaidról, barátaidról mesélsz.

  1. Sikerélményeket gyűjtsetek!

A gyermeknek nagyon fontosak az életkorának megfelelő sikerélmények: az első átfordulástól, az első önálló lépéseken keresztül a nagy labdázásokig minden lehet sikerélmény. Ha mellette vagy a fontos pillanatokban, azt soha nem fogja elfelejteni.

  1. Mutass példát!

Hiába várod el gyermekedtől, hogy tartson rendet a szobájában, ha Te soha nem teszel rendet magad körül. Hiába mondogatod, hogy legyen kedves másokkal, ha te esetleg nem így teszel. A gyermek utánozva tanul, így nagyon fontos, hogy példát mutass.

  1. Legyél jelen a mindennapokban!

Az újszülött baba is napról napra jobban felismeri a körülötte lévő különböző hangokat, megszokja és megismeri a szüleit. Az első pillanattól legyél jelen a mindennapokban! Ez eleinte nagyon nehéz, de kövess el mindent, hogy minél több időt gyermekeddel tölthess.

  1. Használd a humorod!

Az apák legfőbb kiváltsága, hogy képesek a legkétségbeejtőbb helyzeteken is humorukkal, lélekjelenlétükkel felülkerekedni. Vedd elő a humorodat és ne aggódj, ha nem sikerül annyira pontosan megcsinálni mindent, ahogy Anya szokta!

(Visited 45 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől