6 tipp, hogyan bírjátok ki a babával a kánikulát

Pár napos forróság után bizony veled is előfordul, hogy nyűgösebb vagy, nehezebben pihened ki magad, könnyebb ételeket kívánsz és ki sem akarsz mozdulni a jó hűvös lakásból. A kisbabákkal miért lenne ez másképp? Olvasd el tippjeinket, hogyan segíthetsz a babádnak a nagy melegben!

  1. Étvágy

A nagy melegben a babák étvágya is csökken, ettől nem kell megijedni. Szoptatott babáknál előfordul, hogy ilyenkor többet és gyakrabban szopiznak, mivel az anyatej az első kortyoknál vizesebb, így jobban oltja a szomjukat. A már hozzátáplált, de még anyatejet is kapó babáknál gyakori, hogy egy időre teljesen visszaszoknak az anyatejre.

A hozzátáplált babáknak kínáljunk több lédús gyümölcsöt, zöldséget, a püréket, pépeket pedig készíthetjük vizesebb állagúra.

  1. Ivás

Az igény szerint szoptatott anyatejes babáknak nem kell vizet kínálnunk, ilyenkor úgyis gyakrabban szopiznak. A tápszeres és a hozzátáplált babák viszont kapjanak ilyenkor több folyadékot, nem csak evés után, de két etetés között is kínáljuk meg őket vízzel. A kicsit nagyobb babák már bátran gyakorolhatnak itatópohárból, vagy pohárból inni. A nyári nagy melegben nem gond, ha nyakon öntik magukat vízzel.

Ha gyermeked már megtanult önállóan inni, akkor pedig mindig legyen a közelében az itatópohár, hogy bármikor oda nyúlhasson, ha megszomjazik.

  1. Nappali alvás

A forróság a nappali alvást általában megnehezíti, hiszen a lakás meleg, párás levegőjében nehezebb ellazulni a kicsiknek. Megkönnyíthetjük az ellazulást, ha alvás előtt langyos vízben lefürdetjük, megpancsiztatjuk a babát, akár bent a kádban, akár odakint az árnyékban. Próbálkozhatunk a babakocsiban való altatással is, ha találunk olyan helyet, ahol árnyék van és jár a levegő.

A babaszobát napközben sötétítsük le, este pedig alaposan szellőztessük át. A klíma is jó megoldás lehet, de soha ne érje közvetlenül a babát.

  1. Éjjeli alvás

Ki ne ismerné kánikula idején az éjszakai forgolódást, a nyugtalan, éber alvást? A kicsik alvására ugyanilyen hatással van a meleg, ezért próbáljunk meg neki éjszakára ideális körülményeket biztosítani. Ahol van klímaberendezés, alvás előtt érdemes lehűteni valamelyest a szobát, de egész éjjel semmiképpen ne menjen a baba mellett a klíma. Ahol nincs, ott meg kell próbálni este alaposan kiszellőztetni és akár éjszakára is nyitva hagyni az ablakot. Ha nagyon meleg van, a babákra elég egy pelust adni éjszakára, esetleg egy textilpelussal betakarni

Gyakran előfordul, hogy a baba, aki korábban átaludta az éjszakát, most többször felriad éjszaka és szopizni akar, vagy inni kér. Amint elmúlik a forróság, általában minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ha azonban a melegre tekintettel folyamatosan átengedjük az ágyunkba, vagy nem ott altatjuk, ahol eddig, könnyen megszokhatja és nehéz lesz a visszatérés.

  1. Séta

Kizárólag akkor induljunk sétára, mikor még/már nem olyan nagy a meleg. Délelőtt 10 előtt és este hat után már általában bevállalhatjuk a könnyű sétát.

  1. Szoptatás

A pici babáknak a szopás igazi fizikai munka, ráadásul az anya teljes testközelében még inkább melegük lehet, ezért próbáljatok hűvösebb helyre vonulni és elég, ha egy szál pelus van a babán ilyenkor.

Akinek már néhány hónapos a babája, biztosan rájött, hogy a pici babákat könnyen megzavarja az időjárás, a környezetváltozás, a napirend változása, a fogzás, a mozgásfejlődés és még sorolhatnánk. Nem szabad ilyenkor kétségbe esni, meg kell próbálni a baba komfortérzetét növelni, egy-két dolgon változtatni, vagy abban a néhány napban több testközelséget biztosítani neki. Nem mindig van bevált módszer, de a nyűgös napok után általában minden visszatér a régi kerékvágásba.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 194 times, 3 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől