20 jel, amiről felismerheted a valóban családbarát szállodát

Sok szálloda hirdeti magát gyerekbarátnak, a tapasztalat azonban sokszor mást mutat. Most összegyűjtöttünk 20 szempontot, ami segít megkülönböztetni az igazi családbarát szállodát a kamutól. Hogyan válasszunk szállást? Egy olyan szállodából hozzuk a példákat, ami évtizedek óta a családok második otthona.

1. Értenek a gyerekek nyelvén
Egy sima „Szia!” itt messze nem elég. Egy valódi családbarát szállodában a személyzet pontosan tudja, hogy a gyerekek maximális figyelmet követelnek tőlük, működésüket pedig gyakran kell alárendelniük annak, mit lát, hall és ért a gyermek, illetve milyen hangulatban van.

2. Tudják, mennyire fontos az énidő
Kisgyerekes szülőként nem mindig könnyű kikapcsolódni – oké, valljuk be, nagyon nehéz. Ahhoz, hogy a szülők kifújhassák magukat és esetleg kicsit kettesben is lehessenek, profi óvónőkre van szükség, akik gyerekfelügyelet címszó alatt nem csupán őrzik őket, hanem az is a céljuk, hogy igazán jól érezzék magukat náluk.

3. Hisznek a mesében
A gyerekbarát szállodáknak gyakran kabalaállata is van. De korántsem mindegy, hogy ez csak egy díszlet, vagy valóban a helyszínhez kapcsolódó szereplő, aki köztük él. Egy gyerekbarát szállodának olyan kabalaállata van, akit a kicsi ámulattal néz, a nagyobb rajong érte, és a még nagyobbakat is be lehet vonni cinkostársként a mókába.

4. Tudnak mosolyogni
És nem azért, mert muszáj. Ha gyerekekkel foglalkozik az ember, az élet is vidámabb. És persze maszatosabb, és rumlisabb, meg hangosabb – de ez így van jól. Minden aktív gyerek közelében lesz egy kellően fáradt szülő is, akinek feldobjuk a napját, ha úgy érzi, itt bizony nem ciki az, amit a gyereke művel.

5. Télen-nyáron ugyanannyira élvezetes
A családi pihenés sikere ne az időjáráson múljon! Egy igazán jó gyerekbarát szállodában éppúgy jól érzitek magatokat akkor is, ha odakint közben száz ágra süt a nap, vagy éppen dézsából öntik az esőt.

6. Minden korosztályhoz szól
Babával a friss levegő és a pancsoló érdekes, ovisokkal a játszóterek és az alkotó foglalkozások a hívogatóak, az iskolások pedig inkább a sportpályákon küzdenek meg egymással. Szülőként a legkényelmesebb, ha mindezekre egy helyszínen van lehetőség. Vagy legalább nagyon közel.

7. Több helyszín, párhuzamos szórakoztatás, véget nem érő móka
Ahány család, annyi szokás. Vannak a későn kelők, a korai pacsirták, a délutáni alvók/nem alvók, éjszakai baglyok és a teljesen összevissza napirendűek. Nehéz egy olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó – ezért is kínál elsőre zavarba ejtően sok programot egy igazi családbarát szálloda.

8. Valami régi, valami új
A pihenni vágyó családok jellemzően kétféle dolgot keresnek: a már beváltakat és az újdonságokat. Ezzel a kettősséggel jól meg kell tudni birkózni. Az egy adott helyhez való visszatérés mellett szóló érv, hogy a gyerek már egy ismert környezetbe érkezik, ismeri az óvónéniket és a programhelyszíneket, egy bizonyos életkor felett pedig önjáróan visszatalál a szülőkhöz is, akiknek így végre van lehetőségük pihenni.

9. Van gyerekszoba!
Egy gyerekbarát szállodában van gyerekszoba. Evidensnek hangzik, nem? Nos, a valóságban ez inkább a pótágyazott „felnőttszoba”. A szoba vagy lakosztály kialakításánál az alábbiak is árulkodhatnak arról, mennyire gondolták komolyan az építtetők és üzemeltetők a gyerekbarát kritériumokat: például vannak-e gyerekbiztos dugaljak, biztonságos bútorok, babaágy ágyneművel, pelenkázó, fürdetőkád, bili, WC-szűkítő, zsámoly a mosdó eléréshez, minikonyha cumisüveg-melegítővel, etetőszék, babakocsi…?

10. Az egész egy nagy játék
Ha az ajtók maguktól nyílnak, nincsenek kismotort (és a babakocsit) megakasztó küszöbök, vannak viszont interaktív folyosók, melyek már önmagukban is remek játéknak bizonyulnak, akkor bizonyosan egy gyerekbarát szállodában járunk. Persze az sem baj, ha az étterembe ajtó helyett csúszdán lehet megérkezni.

11. Két wellness van
A családi élményfürdő az önfeledt pancsolásról szól. Itt egy úszógumi, ott egy színes játék – csúszda, zsivaj, igazi vidám hangulat. Amikor viszont a szülők gyerek nélkül jutnak el a vízig, akkor bizony semmi ilyesmire nem vágynak, csakis csendre és nyugalomra. Ezért kell minden igazán családbarát szállodába két wellness – hogy mindenki elégedett legyen.

12. Nagy park, csúszdák, játszóterek
Gyerekekkel nem maradhatunk a négy fal között. A napi energialevezetéshez kell, hogy legyen egy autóforgalomtól mentes hely, ahol különböző életkorokhoz megfelelő játszóterek is vannak. A gyerekek nem egyformák. Van, akinek egy hinta is maga a paradicsom, és van, aki egyik mászókáról rohan a másikra, csúszdázik, kötélre mászik, és onnan már pattan is be a trambulinba… Sosem fárad el? Nem! De milyen jó is nézni őket egy árnyas fa alatti padon üldögélve. Mert ugye az sem mindegy, hogy a szülőkre gondoltak-e.

13. Kalandra hív
A családok ott érzik igazán jól magukat, ahol folyamatosan szembejönnek az izgalmasabbnál izgalmasabb játéklehetőségek. Csak azt kell eldönteni, hogy csendben barkácsolnánk, nagy lendülettel szaladgálnánk a csúszda és a labdafürdő között, vagy éppen kipróbálnánk egy új társasjátékot. Ha mindehhez még extra programok is járnak, fellépő művészekkel, koncertekkel, bábjátékkal, akkor biztosan jó helyen járunk! Jelszó: szülőként csak választani kelljen, szervezni semmit.

14. Válogatott alapanyagok, különleges elkészítési módok
Egy jó gyerekbarát szálloda nem elégszik meg a legkézenfekvőbb – és sokszor a legolcsóbb – gyerekmenüvel, hanem igyekszik ebben is különlegeset nyújtani. Ez éppúgy lehet a környékbeli termelőktől származó, kiváló minőségű bioélelmiszer, vagy a helyben készülő virsli és az önműködő palacsintasütő gép.

15. Gondoskodás kis falatokban
Néhány üveg bébiétel a polcon még egyetlen hotelt sem tesz gyerekbaráttá. Az igazán családbarát helyeken frissen főzött pürék is a választék részei, melyeket lehetőség szerint friss idénygyümölcsökből és zöldségekből készítenek. A legjobbak ehhez saját kertjükből is szereznek be alapanyagokat.

16. Felkészültek az ételallergiára
Az ételallergia és az egyes összetevőkre való érzékenység sajnos gyakori és sok esetben súlyos probléma a gyerekeknél. Egy jó családbarát szálloda felkészült: van lehetőség egyeztetni a séffel, aki vagy ajánl biztonsággal fogyasztható fogásokat az aznapi menüből, vagy külön készít egyet az ételallergiás vendégnek. Melyik lista hosszabb, amit ehet, vagy amit nem ehet a gyerek?

17. Vannak értékeik
Egy jól működő családbarát szállodának nemcsak az a fontos, hogy üzletileg sikeres legyen, hanem az általa kínált értékrendszer is. A családok szolgálata minden döntésüknél szerepet játszik – így építkeznek, így választanak dolgozót és így tervezik a jövőt. A vállalkozás céljain túl a társadalmi felelősségvállalás irányába is fogékonyak és aktívak.

18. Nekik a gyerekvendég az első
Olykor felnőttként is fontos gyerekszemmel nézni a körülöttünk lévő világot. Egy valódi családbarát szállodában ez nem csupán egy lehetőség, de sokak munkaköri leírásában is benne van. Gyermekszemmel is tekintve az egyes feladatokra egészen más lesz a végeredmény, mint akkor, ha pusztán racionálisan oldanánk meg azt.

19. Nagy élmény kicsiknek is
Ez már tényleg csak a cukorszórás a tejszínhab tetejére, de ha már végre minőségi időt töltünk együtt a családunkkal, akkor miért ne lehetne ezt különleges környezetben megtenni?! Például a gyerekek is megismerkedhetnek a különféle beauty és spa kezelésekkel. Az olyan páros kezelések, mint az anya-lánya, vagy apa-fia masszázs, újraértelmezik a közösen eltöltött szabadidő fogalmát.

20. Tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat
Hogyan vidítsunk fel egy utazástól fáradt gyereket érkezéskor a recepción? Hogyan varázsoljuk úgy el, hogy egy bújósabb gyerek is elengedje anyát egy masszázsra? Hogyan biztatjuk közös játékra a félénkebbeket, és hogyan hűtjük le a forrófejűeket, hogy mindenki nyugodtan játszhasson? Csak néhány mindennapos eset, amelyek megoldásához egyetlen dologra van szükség, de arra mindennél jobban: tapasztalatra.

És végül… Senki sem szeret feszengeni. Menjünk olyan helyre, ahol láttak már gyereket és szeretik is őket. Például az alsópáhoki Kolping Hotelbe.

(Visited 291 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől