A vészes terhességi hányásról

Néhány várandósságot alaposan beárnyékol a Hyperemesis Gravidarum, azaz a vészes terhességi hányás. Mit jelent ez pontosan és honnan tudhatjuk, hogy súlyosabb a helyzet az „átlagos” reggeli rosszulléteknél? Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász szakorvos segített összeszedni a legfontosabb információkat a témában.

A várandós nők többségének nem kell elmondani, mi az a reggeli rosszullét.  A reggelek émelygéssel, rosszabb esetben hányással indulnak, de a nap bármelyik szakaszában előfordulhat, hogy a kismamát elkapja a rosszullét. Baj akkor van, ha az erőteljes tünetek, a hányás, az első pár hónap után sem akar elmúlni.

A vészes terhességi hányás általában a terhesség 8. hetétől a 20-ig tart, de sajnos van, akinél a terhesség végéig is elhúzódik.

Jellemző tünetek:

állandó hányinger

gyakori hányás

epe- és/vagy vérhányás

fémes ízérzet a szájban

a gyakori hányásból adódó kiszáradás

gyors súlycsökkenés

túlzott nyálképződés

vitamin- és ásványianyag-hiány

kimerültség

Mitől alakulhat ki?

Pontos oka sajnos ismeretlen. Számos teória létezik, de egyiket sem sikerült eddig tudományosan bizonyítani. Valószínűleg több tényező együttesen állhat a betegség hátterében, ezek lehetnek:

hormonális változások (ösztrogén, progesztron, β-HCG)

helicobacter pylori fertőzés

kóros vérzsír szintek

genetikai faktorok

az immunrendszer téves reakciója a terhességre

kóros gastrointestinalis motilitás

pszichológiai faktorok (ambivalens érzések a terhességgel kapcsolatban)

Mit tehetünk a vészes terhességi hányás ellen?

A vészes terhességi hányás gyors kezelést igényel. A folyamatosan fennálló tünetek nemcsak kimerítik a kismamát, de akár májkárosodást, gyomorfekélyt is okozhatnak. Nagyon súlyos esetben, ha a súlycsökkenés a második trimeszterben is fennáll, már a baba egészsége is veszélyben foroghat. Ekkor nagyobb eséllyel születik a pici alacsony súllyal, és a koraszülés lehetősége is fennáll.

A folyadék-, ásványi anyag- és vitaminpótlás elengedhetetlen, az infúziós kezelés segíthet a szervezet folyadék- és ionháztartásának megőrzésében, helyreállításában. Lehet bizonyos hányinger enyhítésére szolgáló gyógyszereket alkalmazni, orvosi felügyelet mellett.

Sokat javíthat a helyzeten pár apró étrendi változtatás is, kerüljük a fűszeres ételeket és italokat, és együnk napi többször keveset, illetve segíthet a gyömbérkivonat is, bármilyen formában fogyaszthatjuk. A kismamák idővel kitapasztalják, hogy mi az, ami segít és mi az, ami ront a helyzeten.

Akik várandósságuk során vészes terhességi hányással küszködtek, azoknál sajnos valószínű, hogy a következő terhességnél is jelentkezni fog.

Egy biztos: ezen az időszakon túl kell lenni, és remélhetőleg utána mindenki élvezni tudja a várandósságát!

 

(Visited 667 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől