A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése minden család életében nagy mérföldkő. Van, ahol a baba már 4 hónaposan a család ételét akarja enni, nyújtózkodik, hogy egy falatot elcsípjen, míg másoknál 7-8 hónaposan is csak az anyatejet akarja elfogadni. Íme néhány jótanács, hogyan kezdjetek hozzá!

Mi az a hozzátáplálás?

A hozzátáplálás az az időszak, amikor a baba az anyatejen, illetve tápszeren kívül más ételeket is elkezd fogyasztani. A hozzátáplálás nem azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra átszokik a szilárd táplálékra, hanem hogy az anyetej/tápszer mellett más ízeket és textúrákat is megkóstol, majd egyre többet fogyaszt belőlük.

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Az ajánlások szerint a hozzátáplálást legkorábban a baba 5 hónapos korában érdemes elkezdeni. Aki úgy látja, hogy gyermeke még nem érett meg a hozzátáplálásra az várhat a 6 hónapos kor végéig, de annál tovább nem érdemes húzni az egyéb táplálék bevezetését. Ebben a korban ugyanis már az anyatej/tápszer önmagában nem fedezi a fizikai és szellemi fejlődéshez szükséges tápanyagokat, így a baba a hozzátáplálás révén fog hozzájutni ezekhez. A hozzátáplálás kinél hosszabb, kinél rövidebb folyamat, de előbb-utóbb az új ételek teljesen kiváltják az anyatejet és a tápszert.

Honnan tudod, hogy készen áll-e a hozzátáplálásra?

A baba emésztőrendszerének meg kell érnie arra, hogy befogadja az új táplálékot. Emellett gyermekednek meg kell tanulnia a darabos ételt rágni és nyelni, ami szintén újdonság számára. Éppen ezért ne lepődj meg azon, ha az elején ez neki furcsa, vagy rémisztő és az első reakciója az, hogy kiköpi az ételt.

Ha a babád stabilan tartja a fejét és a nyakát, valamint érdeklődést mutat az ételek iránt nyugodtan megkezdhetitek a hozzátáplálást. Amíg nem tud stabilan ülni, addig dönthető etetőszékben, pihenőszékben, vagy babyhordozóban végezzétek az etetést.

Mit adjak neki?

A hozzátáplálásban a védőnő és a gyerekorvos is segítséget nyújt majd nektek. Kapni fogsz egy szakemberek által összeállított hozzátáplálási táblázatot, amely részletesen tartalmazza, hogy az egyes életkorokban mit kaphat és mit nem kaphat a baba. Természetesen minden gyermek más és más, így a táblázattól el lehet térni a baba igényei, a szezonális jellemzők, valamint a család preferenciái szerint, de egyes élelmiszerek bevezetésénél, mint pl a tej, vagy a glutén érdemes gyermekorvossal egyeztetni a hozzátáplálásról.

Ha a neten keresgélsz hozzátáplálási táblázatot, ügyelj arra, hogy nehogy valami régi, elavult anyagot tölts le, mert vannak olyan ajánlások, melyek már rég meghaladottá váltak, vagy épp pont az ellenkezőjét javasolják, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.

Mindig egyféle új alapanyaggal kínálgasd a babát, így könnyebben észreveszed, ha valami problémát okoz nála az új étel. Elsőként a friss zöldségeket, gyümölcsöket szoktuk bevezetni és természetesen minél hígabb formában, hiszen a szilárd ételekkel az elején még nem boldogul.

Első körben az édes zöldségekkel, gyümölcsökkel kezdünk, mivel az anyatej édes ízvilágához közelebb áll az édeskés íz. Néhány korty frissen facsart almalé, vagy répalé, utána pedig reszelt alma vagy répa remek kiinduló alap szokott lenni.

Az új ételek bevezetését érdemes délelőttönként elkezdeni, mivel ha allergiás reakció, vagy hasfájás/székrekedés jelentkezik, azt könnyebb kezelni a nap folyamán, illetve ha szükséges, egyszerűbb ilyenkor orvoshoz fordulni.

A pürétől a rágásig

A teljesen híg pürétől a sűrűbb püréken át a darabosabb ételig fokozatosan vezet az út. Általában néhány hónapba beletelik, mire a baba biztonsággal meg tudja rágni a darabosabb ételeket. Érdemes a kezébe kanalat adni, és hagyni, hadd próbálkozzon egyedül is az evéssel. Nem szabad azon idegeskedni, hogy minden főzelékben úszik, adjunk rá olyan előkét, mely teljesen eltakarja a ruháját és hajrá, indulhat a kanalazás. Ha hagyjuk, hogy ügyesedjen 1 éves kora körül már eljöhet az önálló evés ideje.

Mit nem ehet?

Az allergizáló ételek bevezetéséről érdemes a gyerekorvossal konzultálni, különösen, ha van ételallergiás a családban. Amire azonban még érdemes ügyelni, hogy a gyökérzöldségek, úgy mint a cékla, a répa és a burgonya nagy mennyiségben tartalmazhatnak nitrátot, amely a kisgyermekeknél akár halálos is lehet. Ezekből a növényekből éppen ezért érdemes bio gazdálkodásból származót választani, a hozzátáplálás első hónapjaiban mindenképpen.

Vannak olyan ételek, amelyeket 12 hónapos korig mindenképpen kerüljetek különböző okból kifolyólag. Ilyen a méz, a só, a cukor, a chips, az egész olajos magvak, a csoki, a cukorka, a kecsketej, a fekete és a zöld tea.

A hozzátáplálásra nem érdemes ráparázni, figyeld a babád reakcióit és türelemmel próbálgassátok az ízeket, ételeket. Nem baj, ha a babád nem ugyanazokat az ételeket szereti, mint te, így mindent mutass meg neki, ami pedig nem ízlik, próbáljátok meg később.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 376 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől