Az újszülöttkori sárgaságról

Az újszülöttkori sárgaság meglehetősen gyakori jelenség. Az időre érkezett kisbabáknál legtöbbször egészen enyhe és pár nap alatt magától elmúlik. A sárgaságnak nagyobb a valószínűsége a korán érkezett babáknál (a korababák 80%-a besárgul), Rh-faktor- vagy vércsoport-összeférhetetlenség, illetve néhány ritkán előforduló betegség esetén.

Mi okozza a sárgaságot?

A sárgaság egy természetes folyamat velejárója: minden újszülött szervezetében újakra cserélődnek a magzati korból hozott vörösvértestek, amelyek már nem az anyai vérből, hanem a levegőből veszik fel az oxigént. A magzati vörösvértestek lebomlása során bilirubin jön létre, melyet a máj egyik enzimje vízben oldódó anyaggá bont, és ez a vizelettel távozik a szervezetből. A bilirubin mérgező hatással van a központi idegrendszerre, bizonyos koncentráció felett akár tartós idegrendszeri károsodást is okozhat. Ezért is fontos, hogy minél gyorsabban kiürüljön a szervezetből. Ha a festékanyag felhalmozódik a bőrben, sárgára festi, ugyanígy a szemfehérjét is.
A bilirubin szintje vérvétel segítségével követhető. Megállapítható, hogy növekvő vagy csökkenő tendenciáról van-e szó, illetve hogy normál élettani sárgaságról, vagy kóros formáról beszélünk-e. Ha az utóbbi gyanúja felmerül, akkor további vizsgálatokra van szükség. A besárgulás valószínűsége a harmadik-ötödik napon a legnagyobb.

A kékfény terápia

Amennyiben a vérben lévő bilirubin koncentráció közepes vagy annál nagyobb, megkezdik a kékfény terápiát. Az UV-fény (kékfény) hatására a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá, és így a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. A kékfény-terápia során a baba inkubátorban fekszik, szemét letakarják, hogy megelőzzék a retina károsodását. A kezelés folyamatos, csak rövidebb időszakokra szakítják meg, például szoptatás, fürdetés, tisztába tétel kedvéért, de az édesanyának lehetősége van a kisbabáját ölbe venni, ringatni is. A kékfény-terápia egészen addig szükséges, amíg a bilirubin értéke a vérben a szokásosra csökken, ez többnyire egy-három napot vesz igénybe.
Nem csak sárga, aluszékony is
A sárgaság természetes velejárója, hogy a baba aluszékonyabb, nehezebben táplálható. A kékfény kezelés hatására ráadásul a baba még aluszékonyabbá válhat. Tekintettel arra, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele segíti a sárgaság csökkenését is, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a baba rendszeresen és elegendő mennyiséget szopizzon, vagy fogyasszon tápszert.

Hogyan szoptasd aluszékony babádat?

A babát 2-3 óránként fel kell ébreszteni és mellre tenni.
Ha pár korty anyatej után bealszik, újra fel kell ébreszteni, hogy a szükséges mennyiséget megegye. Ilyenkor megoldás lehet, hogy levesszük a ciciről, megmasszírozzuk, megdörzsölgetjük kezét-lábát, esetleg tisztába tesszük.
Az is megoldás lehet, hogy levetkőztetjük és úgy tesszük mellre, hogy a bőrkontaktus meglegyen. Erre a legtöbb baba felébred.
Ha szoptatás előtt lefejünk egy kis anyatejet és kiskanállal a szájába tesszük, az szintén beindíthatja a szopási reflexet.
Végső esetben akár meg is fürdethetjük egy kis langyos vízben, amitől élénkebbé válik és könnyebben etethető.
Ha mindezek ellenére a baba súlygyarapodása nem indul be és még két hetes korára sem éri el a születési súlyát, illetve a negyedik naptól kezdve nincs legalább hat pisis és három kakis pelusa, beszélj a gyermekorvossal vagy a védőnőddel!
A sárgaság meglehetősen gyakori és általában kezelést sem igényel, azonban ha a baba túl aluszékony és nem jól táplálható nem szabad félvállról venni. Nyugodtan kérj segítséget, ha úgy gondolod, hogy a sárgaság nem múlik, vagy a babád nem megfelelően gyarapszik.

(Visited 221 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által