Gyerekkel is utazhatunk önfeledten: így tehetjük zökkenőmentessé a kiruccanásunkat

Sokan nem mernek útnak indulni babával vagy kisgyermekkel, mert attól tartanak, hogy a pici nem viseli jól az utazást, esetleg út közben baleset éri, vagy elkap valamilyen makacs vírust, és megbetegszik. Kellő odafigyeléssel és előkészületekkel azonban csökkenteni tudjuk ezeknek a kockázatát, még a nehezebbnek számító őszi-téli időszakban is. Ilyenkor is megéri kimozdulni, hiszen egy autós vagy repülős utazással örökre szóló élményt szerezhetünk magunknak és a csemeténknek is.

Bár hihetetlennek hangozhat, biztonságosan és kényelmesen utazni kisbabával, gyermekkel is lehet. Pontos tervezéssel és a megfelelő információk birtokában elkerülhetjük a váratlan, sok bosszúságot okozó helyzeteket. Ha tisztában vagyunk a legfontosabb teendőkkel, nem érhet minket meglepetés, bármilyen közlekedési eszközt is használjunk. Az őszi-téli időszakban azonban érdemes nagyobb figyelmet szentelni az előkészületekre, hiszen ilyenkor megnő a balesetek és a megbetegedések veszélye.

Az autóban a legfontosabb a gyermekülés és a megfelelő hőmérséklet

Akár rövidebb, akár hosszabb autóútra készülünk, a legelső feladatunk, hogy gyermekünket megfelelően helyezzük el az autósülésben, amelynek illeszkednie kell a gyermek életkorához, súlyához és magasságához. Kiemelt figyelmet kell fordítani a rögzítésre, valamint a biztonsági öv helyes átvezetésére. Emellett fontos, hogy megfelelő hőmérséklet legyen az autónkban. Hidegebb időben fennáll annak a veszélye, hogy a túl meleg autóból kiszállva megfázik a gyermek, ezért fontos, hogy ne fűtsük túl az utasteret.

Az őszi és téli autós utazások esetében érdemes számolni a korai sötétedéssel és a csúszós utakkal is. Ezek a tényezők megnehezíthetik az utazást, ezért ajánlott egy-két óránként pihenőt tartani. A többszöri megállásnak köszönhetően gyermekünk és mi is ki tudunk nyújtózni, így mindenki jobban viseli a több száz kilométeren át tartó kocsikázást.

Bár ijesztőnek tűnik, a repülőút is lehet stresszmentes

Repülőút esetén mindenképp figyelnünk kell arra, hogy időben megvásároljuk a jegyeinket, és megtörténjen a helyfoglalás. A legtöbb légitársaság 2 év alatti gyermekek számára kedvezményes, vagy akár ingyenes jegyet is biztosít, ha a baba a szülő ölében utazik. Dönthetünk azonban úgy is, hogy külön ülést vásárolunk a kisbabánknak. Ez esetben felvihetünk a gépre egy repüléshez is engedélyezett autósülést, amely megfelelően rögzíthető.

A legtöbb esetben a kisgyermekkel utazók igénybe vehetik az elsőbbségi beszállást, ami megkönnyíti a helyfoglalást és a csomagok elrendezését. Jó tudni, hogy a légitársaságok többsége egészen a beszállásig engedélyezi a babakocsi használatát, így kényelmesen fel tudunk szállni a repülőre. Amiatt sem kell aggódnunk, ha anyatejet vagy tápszert vinnénk magunkkal az útra, mert a legtöbb helyen ezeket átengedik a biztonsági ellenőrzésen. Ráadásul a mennyiség miatt sem kell izgulnunk, mert a csecsemők számára készült étel és ital nem tartozik a folyadékkorlátozás alá.

Utasbiztosítás mindenekelőtt

Bármilyen típusú kiruccanást is tervezzünk gyermekünkkel, ajánlott utasbiztosítást kötni indulás előtt. Jó választás lehet a CIG Pannónia Iránytű Utasbiztosítás csomagja, amely autós és repülős utakra egyaránt megoldást kínál, a 18 év alatti utasok részére pedig 50 százalék kedvezményt nyújt. A repülővel útra kelők külön csomagot igényelhetnek magasabb poggyászvédelemmel, az autóval utazók esetében pedig nyolcféle szolgáltatás áll rendelkezésre abban az esetben, ha a jármű menetképtelenné válik külföldön. Mindemellett a CIG Pannónia Iránytű Utasbiztosítás csomagját magas térítési limitek és 0-24 órás asszisztencia jellemzik, amelyek még nyugodtabbá és komfortosabbá teszik az utazást. Ne bízzuk a véletlenre, biztosítsuk be magunkat és gyermekünket, mielőtt útra kelnénk!

(Visited 82 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Értesítés a Real Cookie Bannertől