Várandós testmozgás – Mit, hol, hogyan?

A szülés előtti testmozgás fontos, de hogy mit és mennyit szabad mozogni, több tényezőtől is függ. A gyakorlatok jellegét, ismétlésszámát meghatározza a várandósság hónapja, a kismama és a baba fizikai állapota és a kismama edzettsége.

A várandós testmozgás megkezdése előtt mérlegelendők még az egyéni szempontok, mint az életkor, a mozgásszervi problémák stb. Nagyon fontos, hogy a kismama gondolja át alaposan, milyen edzésformát választ és ha bármi kétség merülne fel, kérje ki szakember véleményét. Különösen érdemes szakemberrel konzultálni azoknak a kismamáknak, akik a terhesség előtt rendszeresen nem sportoltak.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a megfelelően választott és megfelelő gyakorisággal végzett testmozgás előnyös a terhesség időszakában is.  Megkönnyíti a gyermekvárást, pozitívan befolyásolja a kismama közérzetét, segíti a szülésre való felkészülést és hozzájárul a szülés utáni gyorsabb regenerációhoz.

A kismama mozgás célja:

 • általános közérzetjavítás, kikapcsolódás
 • az izmok rugalmasságának megőrzése
 • a bőr feszességének megőrzése
 • tartásjavítás, az esetleges gerincproblémák kialakulásának elkerülése
 • a jó fizikai kondíció és ezáltal a fiatalos ruganyosság megtartása
 • az anyagcsere élénken tartása
 • felkészülés a szülés nagyfokú terhelésére

A várandós testmozgás irányelvei:

 • Tornázz naponta fél-egy órát.
 • Mindig végezz légző és lazító gyakorlatokat is.
 • Válassz alternatív mozgásprogramot (pl. tai chi, jóga, pilates, hastánc). A kifejezetten kismamáknak szóló jóga légzőgyakorlatai segítik a szülés alatti légzéstechnika elsajátítását.
 • Sétálj vagy kocogj (szigorúan annyit, amennyi jól esik, fokozatosan csökkentve a mennyiséget).
 • Kerüld az ütközéssel, balesetveszéllyel járó mozgásformákat (pl. labdajátékok, síelés, biciklizés, lovaglás).
 • Kerüld a légzőrendszert és a keringést megterhelő mozgásformákat (intenzív futás, aerobik).
 • Kerüld a súlyok cipelésével járó mozgást (pl. konditermi edzés).
 • Kerüld az ugrálással járó mozgást (pl. aerobik).

Minden esetben figyeld a szervezet reakcióját! Amennyiben szédülés, hányinger, bármilyen furcsa, kényelmetlen érzés lép fel, hagyd abba a tornát (és tájékoztasd az orvosodat róla)!

A sportolás mellett gondoskodj a megfelelő táplálkozásról (vitaminok és ásványi anyagok bevitele), a bőséges folyadékfogyasztásról (sporttal napi kb. 3 liter legyen), minél több pihenésről és a helyes testtartásról. Fontos, hogy pocakkal se billenjen ki a testsúlyod hátra és ne is görnyedj előre! Esetleges emelés közben légy óvatos, figyelj arra, hogy a súly egyenletesen terhelje a gerincet, egyik irányba (se oldalra, se előre-hátra) ne dőlj! Házimunka közben hajlongás helyett guggolj inkább, de még jobb, ha a munkát térdelésben vagy térdelőtámaszban végzed.

Az edzés fókuszterületei:

Az első 12 hétben: Végezz átmozgató gimnasztikai, illetve testtartást javító tornát. Végezz célirányosan gerinctornát, gátizom, far- és combizom, karizom erősítő gyakorlatokat, menj sétálni, relaxálj. Enyhítsd a kezdeti rossz közérzetet a friss levegőn töltött idővel.

13-16. hétig: A pocak növekedésével fordíts egyre nagyobb figyelmet a tartásjavító gyakorlatokra, kerüld a nyújtózkodással, törzscsavarodással járó mozdulatokat, a derékfájás elkerülése végett pedig tudatosan figyelj arra, hogy mennyi időt töltesz álló, illetve ülő helyzetben. Könnyed sportolás természetesen szóba jöhet, de a lényeg az élmény, nem az erőfeszítés.

17-21. hétig: Egyre nehézkesebb a mozgásod a pocak mérete miatt, ezért bármit sportoltál eddig, legyél sokkal óvatosabb most már. Ha eddig rendszeresen kocogtál, inkább helyettesítsd ezt sétával. A feszülő hasfal miatt tudatosan figyelj a hasfal bőrének ápolására, egyre fontosabb a speciális kismamatorna.

22-28. hét: Az egyetlen sport, amit bátran végezhetsz a kismamatorna. Ez nemcsak kockázat nélkül átmozgat, hanem fel is készít a szülésre. Általában, minden mozgás közben figyelj a növekvő súly miatti nehézkes mozgásra és a botlások elkerülésére.

26. hét után: Általában érvényes, a mindennapi teendőket tekintve is, hogy a terhelést fokozatosan csökkentened kell. Figyelj fokozottan a testtartásodra, hisz a pocak súlya miatt egyre gyakrabban előfordulhat az úgynevezett hanyag testtartás. Tévesen pihentetőnek hiheted, ha begörbíted a hátad, előre ejted a vállad, de valójában helytelenül, egyenetlenül terheled a hátadat. Figyelj a helyes járásra is! Kerüld a pingvinszerű totyogást, gördülj a teljes talpfelületeden. Figyelj a gáti részen jelentkező nyomásra, és ha ezt tapasztalod, szigorúan iktass be pihenőt. Figyelj a végtagokban jelentkező zsibbadó érzésre, illetve a kéz- és lábdagadásra. Ezek célzott tornával enyhíthetők. Kerüld a guggolást, hajolást, fekvésben törekedj arra, hogy megtaláld a helyes pozíciót.

Figyelem! Krónikus betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi és gerinc problémák, a kismama speciális állapota, kóros túlsúly) esetében fontos kikérni orvos és/vagy mozgásterapeuta véleményét az edzésprogram összeállításához. Bizonyos esetekben ugyanis szigorúan gyógytornász felügyelete alatt szabad csak végezni tornát. Hangsúlyozandó, hogy egészségügyi kockázat esetén sem kell lemondanunk a sportolásról. Sőt, orvosilag igazolt, hogy a megfelelően választott edzésprogramok kifejezetten jótékony hatásúak. Persze, csak a fokozatosan, megfelelő intenzitással és rendszeresen végzett edzésmunka érheti el a megfelelő hatást.

Szerző: Csoba Ildikó (A Gyermeked a személyi edződ című könyv szerzője)

(Visited 188 times, 1 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner