Az első hónap

A terhességet valójában nem is kilenc hónapra, hanem 40 hétre számolják, így a terhesség első hetében még az utolsó menstruáció zajlik. Aki tudatosan készül a terhességre, az már a várandósságot megelőzően is elkezdheti a folsav szedését.

A fogantatás szabályos, 28 napos ciklus esetén általában a 14. nap környékén következik be, legalábbis ilyenkor a legmagasabb a teherbeesés valószínűsége. A megtermékenyített petesejt a méhbe kerül, hogy beágyazódhasson. A beágyazódás során kis mértékű pecsételő vérzés előfordulhat, ettől nem kell megijedni.

A baba neme a fogantatás pillanatában eldől. A megtermékenyítést követő 6-12 napon belül az anya szervezetében elkezd felszabadulni a terhességi hormon, vagy hCG hormon. Ez a hormon figyelmezteti a petefészket, hogy nincs szükség tüszőérésre, növekszik az ösztrogén és a progeszteron szintje a szervezetben.

Az érzékeny terhességi tesztek akár már a soron következő vérzés esedékességének első napján kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt pozitív, érdemes felkeresni nőgyógyászunkat.

Az arra érzékenyeknél már észlelhetőek a várandósság legkorábbi jelei is, a menstruáció kimaradása, fáradékonyság, hányinger, feszülő mellek, puffadás, hangulatingadozás és gyakori vizelési inger.

Az embrió fejlődése meglehetősen gyorsan zajlik, a megtermékenyülés utáni 22. napon már dobogni kezd a szív. Ebben az időszakban záródik a velőcső, emiatt rendkívül fontos, hogy a kismama lehetőség szerint már a fogamzást megelőző időszakban szedjen folsavat.

A 4. héttől a tizedik hétig az embrió összes szerve kifejlődik, ezért a magzat ebben a szakaszban a legérzékenyebb. Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert (akár nem vényköteleset is), akkor feltétlenül kérd ki orvosod véleményét, hogy biztonságos-e a szedése. Kerüld az alkoholt, a dohányzást és az egyéb, egészségre ártalmas szerek használatát.

Szerző: Teszkó Szilvia

(Visited 85 times, 2 visits today)
Kapcsolódó cikkeink
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner